SVEDOČENJA SRBA NA KOJE SU PUCALI ALBANCI: Rafali su odjeknuli, a mi nismo znali gde da bežimo

Napad na Kosovu i Metohiji

SVEDOČENJA SRBA NA KOJE SU PUCALI ALBANCI: Rafali su odjeknuli, a mi nismo znali gde da bežimo

Društvo -

Čistili smo đubre koje Albanci bacaju na ostatke srpske svetinje Binač. Odjednom su se začuli rafali. Mislili smo da ćemo poginuti, kaže jedan od svedoka

Dva rafala ispaljena su juče na grupu od 25 Srba dok su čistili portu manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u selu Binač u južnom delu Kosova i Metohije!Uplašeni Srbi iz opštine Vitina, kako svedoče za Kurir, nisu znali koliko ima napadača i da li gađaju njih ili samo žele da ih uplaše.

- Svake godine pred praznik Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo, koji je u utorak, izlazimo da počistimo prostor gde se nekad nalazio manastir, koji je uništen 1999. Čistili smo đubre, koje Albanci nabacaju, kad su odjeknuli rafali. Pogledao sam oko sebe i shvatio da smo na čistini i da nemamo gde da se sakrijemo - priča jedan od svedoka, koji je zbog bezbednosti želeo da ostane anoniman.On kaže da su se Srbi, muškarci starosti između 20 i 60 godina, samo nemoćno zgledali.- Uplašili smo se. Mislili smo da ćemo poginuti! - dodaje on.Naš sagovornik ističe da su pre tri dana podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu, ali ga nisu dobili. Srećom, u ovom napadu niko nije povređen.Ismet Hašani, regionalni portparol policije Kosova, poručio je da policija, po nalogu tužioca, pretražuje teren u potrazi za materijalnim dokazima. Gradonačelnik Klokota Srećko Spasić kaže da je do napada najverovatnije došlo u cilju zastrašivanja Srba. Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, upozorio je ekstremiste da se ne igraju životima i bezbednošću Srba, a od privremenih organa samouprave u Prištini zatražio da konačno pokažu da li su na strani mira ili terora.- Ovaj zabrinjavajući incident dogodio se na dan kad Srbi na KiM obeležavaju godišnjicu smrti žetelaca u Starom Grackom, koji su ubijeni podmuklo, rafalima iz potaje, onako kako je sada pucano i u selu Binač, što svedoči da teror i teroristi nisu samo deo mračne prošlosti već da su i obeležje stvarnosti u našoj južnoj pokrajini.

Godišnjica zločina u Starom GrackomNIKO NIJE ODGOVARAO ZA SMRT 14 SRBAU Starom Grackom kod Lipljana juče je parastosom obeleženo 17 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca iz ovog sela, koji su ubijeni na njivi dok su sakupljali letinu. Slučaj do danas nije rešen iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići iz sela Veliki Alas kod Lipljana, uhapšen još 2007. Bitići je, ipak, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza, pušten iz pritvora.

O manastiruALBANCI MINIRALI SRPSKU SVETINJUManastir Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo je izgrađen u 14. veku1963. upisan u registar spomenika kulture SrbijeU narodu poznat kao manastir Binač1999. Albanci su spalili unutrašnjost manastira, zatim ga minirali i u potpunosti uništili

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track