OPUSTELA PALATA PRAVDE: Počele letnje pauze u suđenjima
Foto: Nebojša Mandić

Evo do kad pisarnica neće raditi sa strankama

OPUSTELA PALATA PRAVDE: Počele letnje pauze u suđenjima

Društvo -

BEOGRAD - Hodnici beogradske Palate pravde iz koje će se radi renoviranja uskoro iseliti krivična odeljenja četiri suda i nadležna tužilaštva danas su bili gotovo pusti, zbog letnjih pauza u suđenjima tokom kojih su planirane i pripreme za selidbu.

Iako je danas održano suđenje dvojici navijača Partizana koji su pretukli obezbeđenje direktora FK Partizan, do početka septembra nema zakazanih ročišta, a sledeća će biti održati na novim adresama sudova.

Prireme za preseljenje predmeta su u toku, a sam postupak selidbe kako predmeta unapred pripremljen i isplaniran i nadgledaće ga policija. Na svojim internet stranicama tužilaštva i sudovi već su istakli nove adrese na kojima će, kako se navodi, raditi od 5. septembra.

Tako je Viši sud u Beogradu objavio da zbog predstojeće selidbe njegova pisarnica neće raditi sa strankama u periodu od 23. avgusta do 5. septembra, "izuzev u predmetima koji se po zakonu i Sudskom poslovniku smatraju hitnim".

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Zakazana suđenja u periodu selidbe će biti naknadno prezakazana, ukoliko za tim bude potrebe, navodi Viši sud i napominje da će spiskovi rasporeda kabineta i sudnica koje će koristiti sudije u zgradi u ulici Katanićeva broj 15 biti naknadno istaknuti na vidnim mestima, kao i na samom ulazu zgrade.

Osim Drugog osnovnog suda i Drugog osnovno tužilaštva koje čeka selidba na stalnu adresu u Katanićevoj 15, ostali sudovi i tužilaštva dobiće privremeni smeštaj dok traje renoviranje sedmospratnice u Savskoj ulici, koja nije imala gotovo nikakvu vrstu renoviranja ili radova na rekonstrukciji višše od četiri decenije.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

U Katanićevoj će privremeno raditi i krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu i Više javno tužilaštvo.Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda i Prvo osnovno javno tužilaštvo privremeno će biti smešteni u nekadašnjoj zdradi "SIV 2" u Bulevaru Zorana Đinđića 104, objavljeno je na njihovim sajtovima.

Krivično odeljenje Trećeg osnovnog suda i Treće osnovno javno tužilaštvo privremeno će se od 1. septembra iseliti u zgradu, kod kolega iz Parničnog odeljenja tog suda, na adresi Bulevar Mihajla Pupina 16.Praksa u radu sudova je da se suđenja uglavnom ne zakazuju u toku avgusta zbog godišnjih odmora ne samo sudija i tužilaca, već i stranaka, optuženih, njihovih advokata, svedoka i veštaka.Što se tiče građanskih odeljenja pomenutih sudova, oni ostaju na dosadašnjih adresama, a njihovi šalteri, pisarnice i overe rade i tokom leta, kao i svake godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track