VELIKA HOČA: Peti put postavljena spomen ploča nestalim novinarima
Foto: Fonet Marko Draskic

Četiri puta rušena

VELIKA HOČA: Peti put postavljena spomen ploča nestalim novinarima

Društvo -

VELIKA HOČA - Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije danas su u blizini Velike Hoče u Metohiji po peti put postavili spomen-ploču novinarima Đuri Slavuju i Ranku Periniću koji su na tom mestu nestali 1998. godine na radnom zadatku.

Spomen-ploče koje nestalim kolegama postavljaju novinari UNS i DNKiM do sada su četiri puta rušili i ukrali nepoznati vandali.Sekretar UNS Nino Brajović rekao je da su se novinari danas okupili da bi se setili kolega Đura Slavuja i Ranka Perinića na mestu gde su pre 18 godina kidnapovani, ali i da bi poručili Euleksu, Unmiku, Kforu i Kosovskoj policiji da 18 godina slobode za otmičare Perinića i Slavuja znači 18 godina kazne za žrtve, njihove familije i kolege.

"Slobodom su nagradili i ubice novinara Aleksandra Simovića, Momira Stokuće, Bardila Ajetija i Bekima Kastratija. Slobodom su nagradili i otmičare Ljuba Kneževića, Marijana Melonašija i Mila Vujovića", ocenio je Brajović.

Foto: FoNet Marko Draškić
Foto: FoNet Marko Draškić

On je rekao da novinari ne veruju da se tu radi o "savršenim ubistvima i savršenim otmicama", već da je u pitanju "savršena nespremnost onih čiji je posao da otkriju nalogodavce, ubice i kidnapere novinara".

Prema njegovim rečima novinari UNS i DNKiM traže da se formira komisija čiji bi jedini zadatak bio da se rasvetle okolnosti ubistava i nestanaka novinara na Kosovu i Metohiji i da u toj komisiji budu predstavnici medjunarodne i kosovske policije, Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Profesionalnog udruženja novinara Kosova.

Predsednik DNKiM Budimir Ničić rekao je da DNKiM i UNS, čiji je DNKiM ogranak, ne mogu da uslovljavaju, ali da će nastaviti da pitaju gde su novinari Ranko Perinić, Djuro Slavuj, Marijan Melonaši, Ljubomir Knežević, i ko su ubice Aleksandra Simovića i Momira Stokuće."Mi ne možemo da nateramo vlast, ni Euleks, ni policiju ni nadležne službe da daju odgovore na ta naša pitanja", naveo je on i dodao da to mogu da učine srpski političari na Kosovu i u Beogradu.

Foto: FoNet Marko Draškić
Foto: FoNet Marko Draškić

Članica uprave UNS Jasmina Stojković rekla je da će novinari nastaviti da postavljaju spomen-ploču kolegama Slavuju i Periniću koliko god puta je vandali ponovo budu rušili i ukrali.

"Nastavićemo da podsećamo medjunarodnu zajednicu i sve koji odgovorni da traže nestale i kidnapovane novinare da najzad saznamo njihovu sudbinu. Slavuj i Perinić su nestali na putu kojim su krenuli da rasvetle sudbinu Srba iz Zočišta, Retimlja, Opteruše koje je tada zatočila Oslobodilačka vojske Kosova (OVK)", podsetila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja