KOSTIĆ O 30. GODIŠNJICI SLUČAJA MEMORANDUM: SANU više ne želi da ćuti i živi pod senkom tog skandala
Foto: Beta/Miloš Miškov

Krvavi rasplet tokom raspada Jugoslavije

KOSTIĆ O 30. GODIŠNJICI SLUČAJA MEMORANDUM: SANU više ne želi da ćuti i živi pod senkom tog skandala

Društvo -

U godini u kojoj obeležava 175 godina kontinuiteta, Srpska akademija nauka i umetnosti se nerado, ali i neizbežno suočava sa još jednom godišnjicom - godišnjicom "slučaja Memorandum".

"Prošlo je 30 godina od političko-policijskog skandala "slučaja Memorandum", a da SANU živi pod njegovom senkom, napadana i besprizivno osuđena kao vinovnik krvavog raspleta tokom raspada Jugoslavije, kao genocidni zatočnik najcrnjeg retrogradnog nacionalističkog zla. Prema tome, Memorandum posmatram iz više uglova: kaokorisnu lekciju u konstrukciji kolektivne krivice, kao nauk o metodologiji političkog obračuna u jednom specifično ideologiziranom društvu na zalasku, kao svedočanstvo o žestini jednopartijske reakcije na pokušaj da o realnosti koja je postojala i neko drugi da svoje mišljenje, kao delom i nusproizvod unutrašnjeg obračuna unutar jedne republičke oligarhije, ali i među partijskim oligarhijama postojećih republika, koje su sve polako shvatale da imje presvlačenje u kostim nacionalizma jedan od oblika preživljavanja", rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić uekskluzivnom intervjuu za specijal Nedeljnika.

"Kada je "slučaj Memorandum" eksplodirao i munjevito, da budem za trenutak i sumnjičav, zastrašujuće koordinirano prebojio politički prostor zemlje koja više ne postoji, imao sam 33 godine, dvoje dece, neposredne pripreme za specijalizaciju neuropsihijatrije i neizvestan doktorat pred sobom. Uz to, zašto da krijem, i izvesnu naviku, da ne kažem i socijalni trening, za nekritično verništvo - uopšteno, ne spadam u one koji ranije od drugih nazru obrise političkih i ideoloških zastranjivanja i, naravno, nisam zbog toga srećan. U tekstovima novina, televizijskim ili radio emisijama ni u naznakama nije objašnjavano kako je tekst ugledao svetlo dana - štaviše, sticao se utisak da je to SANU nekakvim marifetlucima pokušala da inače monolitnoj javnosti podmetne kukavičje jaje nacionalizma. Međutim, čak i meni takvom izvesnu sumnju probudili su slučajnisusreti sa osobama koje su se u javnosti obrušavale na Memorandum, da bi neoprezno priznavale da tekst koji su ritualno spaljivale nisu ni pročitale", rekao je Kostić.

"Neke senke Memoranduma pomaljaju se i danas. Osećamo obavezu da se 30 godina kasnije odredimo i pružimo objašnjenje prevashodno generacijama koje su rasle uz kanonade ruženja i denuncijacija, a bez mogućnosti da čuju i glas SANU", objasnio je Vladimir Kostić zašto su akademici posle trideset godina odlučili da demiostifikuju ceo slučaj.

"Memorandum je zaista opasna i teška hipoteka nametnuta SANU. Taj konstrukt krivice bez ostavljene mogućnosti za preispitivanje često se i nehotice pojavi u razgovorima sa kolegama ili političarima iz zemlje, okruženja i šireg inostranstva. Samo što većinu to više ne interesuje posebno, oni imaju aksiome sa brifovanja, pa im neki drugi stavovi i neke druge moguće istine deluju zamorno i suvišno. Nacrt teksta je preveden na više jezika,ali malo je onih koje interesuju "daleke zime". Trideset godina posle verujem da mogu da kažem da većina članova SANU tu hipoteku ne želi i ne može više da nosi", rekao je Kostić.

(Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track