Ni kralju Petru nije dao državne pare
Foto: Youtube Printscreen

Najbolji srpski ministar finansija

Ni kralju Petru nije dao državne pare

Društvo -

Lazar Paču je po obrazovanju bio lekar, ali je u srpskoj istoriji ostao upamćen kao veliki maher za finansije

Neki će reći da je tvrdičlukom ušao u legendu. Istinitije bi bilo istaći da je u ondašnjoj Srbiji u kojoj je bilo normalno da se privatno i državno mešaju i često shvataju kao jedno te isto, bio prvi koji je stavio tačku i svima, pa i samom kralju Petru rekao - nema para i ne može!

Foto: Vikipedija, Lazar Paču
Foto: Vikipedija, Lazar Paču

Ako ćemo iskreno, Lazu Pačua bi za ministra i danas poželela svaka država, a Srbiji baš ovih dana naročito nedostaje jedan takav! Učio je da leči ljude, ali je u srpskoj istoriji ostao mnogo upamćeniji kao političar i genijalni ministar finansija koji je u čak tri mandata "zavrnuo" državne slavine i svima, od običnog službenika do kralja, pokazao da niko ne sme da zavuče ruku u budžetsku kesu i uzme kad i koliko mu zatreba.Neki će reći da je tvrdičlukom ušao u legendu. Istinitije bi bilo istaći da je u ondašnjoj Srbiji u kojoj je bilo normalno da se privatno i državno mešaju i često shvataju kao jedno te isto, bio prvi koji je stavio tačku i svima, pa i samom kralju Petru rekao - nema para i ne može!Doktor koji je "izlečio" srpske finansijeLazar Paču je rođen u Čurugu u Bačkoj 1. marta 1855. godine u svešteničkoj porodici. Gimnaziju je završio u Novom Sadu i upisao studije medicine u Cirihu. Upravo tu je upoznao ljude za koje će ga sudbina vezati do kraja života - buduće rukovodstvo Radikalne stranke - Nikolu Pašića, Peru Todorovića i Peru Velimirovića.Paču je okončao studije medicine u Berlinu i doktorirao tezom o reumatskim oboljenjima. U Beogradu je otvorio lekarsku ordinaciju i potpuno se posvetio poslu. Međutim, politika ga je uvek privlačila, pa je učestvovao u osnivanju Narodne radikalske stranke 1881. godine i postao član glavnog odbora.Kada je radikalna vlada 1889. godine nacionalizovala monopole duvana i soli, Lazar Paču je, pravo iz ordinacije, postao upravnik državnih monopola. Nakon toga bio je i komesar Narodne banke i direktor Beogradske zadruge.Nakon Majskog prevrata i smene dinastija 1903. godine radikalna stranka dovodi Lazu Pačua na mesto ministra finansija i on će tu ostati u tri perioda - januar 1904 – maj 1905, april 1906 – januar 1908. i avgust 1912 – oktobar 1915. godine.Škrtica bez premcaPod upravom Lazara Pačua srpski budžet je brzo rastao. "Gos'n Laza", kako su ga zvali Beograđani, bez kompromisa je vodio državnu kasu ne popuštajući nikome i nikada.

Foto: Vikipedija, Kralj Petar I Karađorđević
Foto: Vikipedija, Kralj Petar I Karađorđević

U vreme Balkanskih ratova, postigao je još jedan presedan - iako je država bila u ratu, budžet ne samo da je bio stabilan već nije zabeležio deficit! Nešto slično se ponovilo i tokom Prvog svetskog rata. Zemlja je bila okupirana, država razorena, a narod i vlada u rasejanju, ali je dinar bio i ostao - stabilan!Predlog Lazara Pačua, da se vrednosti Narodne banke, još pre austrougarskog ultimatuma 1914. godine, presele na sigurno mesto, bio je ključan i spasao je Srbiju od bankrota. Tako je, preko Kruševca i Soluna u Marsej u Francuskoj, gde se nalazilo sedište Narodne banke za vreme rata, sklonjeno zlato u vrednosti od 57 miliona dinara. To zlato poslužilo je kao garancija za izdavanje novčanica tokom Prvog svetskog rata. Omogućilo je i Srbima u izbeglištvu da, uz određenu potvrdu, menjaju dinar za druge svetske valute.I smrt mu je ušla u legenduZdrava ekonomija, dobra zlatna podloga i vera naroda u sopstvenu valutu... sve ovo bila je zasluga Lazara Pačua. O njemu su još za života pričane legende i prepričavane situacije u kojima se videla njegova nepokolebljivost i beskompromisnost. Čak se i smrt Laze Pačua prepričavala kao anegdota.Naime, Paču je umro iznenada 12. oktobra 1915. u 60. godini života. Priča kaže da se nalazio u Vrnjcima kada je čuo da je ministar vojni zaključio zajam u Engleskoj bez njegovog znanja.- Sa našom ustavnošću je gotovo! - uzviknuo je Paču, uhvatio se za srce u umro.Ili, tako bar priča kaže.Pročitajte još na portalu Newsweek:Bela kuća D.O.O.: Kako je Trampovo globalno poslovanje u sukobu sa nacionalnim interesima SAD​Preletačević leti u Ameriku: Idem na obuku za stranog plaćenika i domaćeg izdajnikaSećanje na "zlatno doba" Amerike: Ovaj predsednik SAD je Trampov uzor (FOTO)Koja je zaostavština Baraka Obame?Američki geostrateški zaokret posle Obame: Kako okončati beskrajni rat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track