AKCIJA KURIRA: Srpski dobrotvor Janis Janulis da dobije ulicu u Beogradu!

Prestonica da se oduži dobrotvoru

AKCIJA KURIRA: Srpski dobrotvor Janis Janulis da dobije ulicu u Beogradu!

Društvo -

Čovek koji je prihvatio prognane srpske vojnike na imanju na Krfu ostavio zavet naslednicima da nikada ne oru njivu na kojoj je bilo srpsko groblje

Krećemo! Kurir pokreće inicijativu da jedna od ulica u Beogradu dobije ime Janisa Janulisa, velikog prijatelja i dobrotvora Srba. Krajnje je vreme da i se prestonica Srbije oduži Grku koji je zauvek zadužio Srbe.Janis Janulis je 1916, kao i brojni Krfljani, na svoje imanje u Moraitici primio iznemogle srpske vojnike koji su spas posle Albanske golgote našli na grčkom ostrvu. Ovaj pastir je i jednu svoju njivu, od koje je hleba jela njegova porodica, dao za groblje ratnika Drinske divizije. Kada su kosti junaka prenete u mauzolej na Vidu, Janis je ostavio zavet porodici da se ta njiva, iz pijeteta prema Srbima, nikada ne obrađuje.Srbi su Janisu podigli spomenik u Agios Mateosu na Krfu, Niš je jednu ulicu nazvao po ovom dobrotvoru, dok je Janisov unuk Hristos Janulis počasni građanin niške opštine Pantelej. Ali Beograd čitav vek kao da je zaboravio starog prijatelja. Zato Kurir, uz akciju za izradu bronzanih statua ispred spomen-kosturnice na Vidu, pokreće i inicijativu da se odužimo i čoveku koji je mnoge od vojnika čije su kosti sada u mauzoleju očinski primio i dostojanstveno sahranio.

Zaslužio... Janis Janulis
Zaslužio... Janis Janulis

Gradski menadžer Goran Vesić podržao je našu inicijativu.- Svaka inicijativa koja vodi ka tome da trajno obeležimo ljude i događaje iz naše istorije je dobrodošla. Mi u Gradu smo pokazali da se trudimo da ulice i trgovi dobijaju imena po ljudima značajnim za nacionalnu istoriju ili po onima koji su zadužili čovečanstvo. Janis Janulis je svojim činom zadužio naš narod. Pozivam vas da ovaj predlog uputite nadležnoj gradskoj komisiji, koja će ga s pažnjom razmotriti - rekao je Vesić.Kuriru se javio Aleksandar Milenković iz Ostružnice, koji kaže da već nekoliko godina pokušava da Grobljansku ulicu, u kojoj živi, preimenuje u ulicu Janisa Janulisa.- Čovek koji je toliko učinio za Srbe mora dobije ulicu i u Beogradu. Sramota je cele Srbije što jedino u Nišu ima ulica s imenom Janisa Janulisa. Voleo bih da to bude ulica u kojoj živim jer sam sinovima obećao da će ona jednog dana biti ulica Janisa Janulisa. Ali i ako ne bude, nije bitno. Jedino je važno da taj čovek konačno dobije ulicu u Beogradu - naglasio je Milenković.

Odužimo se i srpskim junacimaZavršimo mauzolej na Vidu UNS je, kao organizator akcije „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“, otvorio račune u UniCredit banciDinarski 170-0030003646031-73Devizni RS35170003000364603076 (za devizne uplate pogledati uputstvo na www.uns.rs)Primalac: Udruženje novinara Srbije, Resavska 28, BeogradSvrha plaćanja: Donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu VidoSMS akcija je aktivna u Srbiji - upiši 180 i pošalji na 3030 (cena poruke 100 dinara) i u Švajcarskoj - upiši human180 i pošalji na 455 (cena 10 CHF).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track