IZNENADNI PREKID VIŠEGODIŠNJE SARADNJE: Politika od danas bez Petričićevih karikatura
Foto: Beta/Miloš Miškov

Nedeljno izdanje otkrilo promene na naslovnici

IZNENADNI PREKID VIŠEGODIŠNJE SARADNJE: Politika od danas bez Petričićevih karikatura

Društvo -

Nedeljno izdanje dnevnog lista Politika pojavilo se danas na kioscima bez karikature Dušana Petričića na naslovnoj strani, pošto je sa njim prekinuta višegodišnja saradnja.

Da ne bi bilo zabune i nagadjanja, naglasio je Petričić, obaveštavam poštovaoce i sve zainteresovane, da karikatura objavljena danas na prvoj strani Politike nije moja karikatura.

"Uredništvo očigledno nije smatralo da elementarni red i poštovanje prema čitaocima, pa i prema autoru, nalažu da se uz ovakav potez objavi makar jedan red objašnjenja", ukazao je Petričić.

"Definitivni nestanak moje redovne karikature sa prve strane nedeljne Politike", predočio je Petričić, "ni u kom slučaju nije rezultat moje autocenzure".

U nedeljnom izdanju Politike na naslovnoj strani je karikatura Jovana Prokopljevića, objavljena bez informacije ili objašnjenja čitaocima o ovoj promeni.

NUNS IZRAŽAVA ZABRINUTOST ZBOG CENZURE

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenjuje da je jednostrani raskid saradnje uredništva dnevnog lista Politika sa karikaturistom Dušanom Petričićem još jedan primer neskrivene cenzure.

Udruženje je posebno zabrinut, kako je navedeno u današnjem saopštenju NUNS, zbog činjenice da se nastavak progona kritičkih sadržaja iz srpskih medija dešava u listu čiji je suvlasnik drzava koja bi morala da podstiče pluralizam mišljenja i slobodu izražavanja.

Umesto toga, progonom Petričića sa stranice Politike nastavlja se sužavanje prostora za kritičku misao i javni dijalog u srpskim medijima što može imati katastrofalne posledice po demokratske procese u društvu uopšte.

NUNS apeluje, pre svega, na novinare Politike, ali i novinarska i medijska udruženja, da jasno i javno pruže podršku Dušanu Petričiću istanu u odbranu sopstvenog dostojanstva i digniteta profesije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja