POSLE REAKCIJA POLITIKA PROMENILA ODLUKU; VD urednika: Nastavićemo saradnju s Petričićem
Foto: Kurir

POSLE REAKCIJA POLITIKA PROMENILA ODLUKU; VD urednika: Nastavićemo saradnju s Petričićem

Društvo -

BEOGRAD - Vd urednika Politike Žarko Rakić kaže za Insajder.net da će Politika nastaviti saradnju s karikaturistom Dušanom Petričićem.

U saopštenju dostavljenom Insajder.netu, vd glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić podseća da je Politika do sada objavila više stotina karikatura Dušana Petričića i dodaje: “Uredništvo je, u tom periodu, pokušavalo da obezbedi da Petričić radove dostavlja na vreme, u čemu nije uspelo. Kuća Politika će nastaviti skupu saradnju s ovim honorarnim saradnikom”, navodi Rakić. On je prvo odbio da komentariše slučaj, a ovo saopštenje je usledilo pošto je insajder.net objavio reakciju iz kabineta premijera.

“Kabinet smatra da Politika treba da nastavi s objavljivanjem Petričićevih karikatura jer one nikome ne smetaju, već premijeru samo donose poene. One su dokaz demokratskog poretka i za premijera je važno da karikature opstanu.

One pokazuju da ljudi koji ne prate promene i koji imaju najoštriji antivladin stav i ličnu mržnju prema predsedniku Vlade treba da imaju svoj prostor da nesmetano rade u buduće, kao što su do sada radili”, piše u odgovoru kabineta premijera Insajderu.

Petričić: Pre otkaza mi je sugerisano da proredim karikature s Vučićem

Nedeljno izdanje dnevnog lista Politika danas je izašlo bez karikature Dušana Petričića na naslovnoj strani. Dušan Petričić kaže da se dogodilo ono što je očekivao već izvesno vreme.

“Pre mesec dana me je pozvao novopostavljeni urednik Politike Žarko Rakić i rekao mi je da on naravno nema ništa protiv da i dalje objavljuje moje karikature s premijerom Vučićem, ali da bi bilo dobro da ih malo proredim. U petak me je ponovo pozvao i sopštio mi je da nije zadovoljan, da se ništa nije promenilo i da Politika raskida ugovor”, kaže Dušan Petričić za Insajder.net.

Dušan Petričić navodi da mu je pre raskida saradnje sugerisano da se više posveti spoljnopolitičkim temama.

“Ja sam se naravno bavio i spoljnom politikom, kao i temama iz kulture koje su vrlo zanimljive za karikaturu. Ipak, moje karikature su objavljivane jednom nedeljno, a retke su bile situacije da za sedam dana izjave ili postupci premijera Vučića nisu bili najzanimljiviji”, kaže Dušan Petričić.

On je za Insajder.net rekao i da nikada ranije, dok su na čelu Politike bili Dragan Bujošević i Ljiljana Smajilović, nije dobijao pozive ili zahteve da ublaži svoje karikature.

“Zanimljivo je da Politika danas nije nijednom rečenicom obavestila svoje čitaoce da je došlo do prekida saradnje s autorom čije su radove objavljivali u prethodnih sedam godina. To je elementarni red jedne novine koja vodi računa o svojim čitaocima”, navodi Petričić.

(Insajder.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track