icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

U SRBIJI ROĐACI SMEJU DA IMAJU SEKS: Evo šta poručuju iz Srpske pravoslavne crkve

U SRBIJI ROĐACI SMEJU DA IMAJU SEKS: Evo šta poručuju iz Srpske pravoslavne crkve

Društvo

Neki to nazivaju "rupom u zakonu", ali član 197 krivičnog zakonika Srbije je jasan: incest je kažnjiv samo ako je u pitanju silovanje ili odnos između srodnika sa maloletnom/maloletnim srodnikom. Crkva, međutim, smatra da treba uključiti niz pravilnika, kako bi se takav propust u zakonu rešio.

Za incestuozne odnose koji su na dobrovoljnoj bazi, u Srbiji kazna ne postoji. To znači da otac i ćerka, majka i sin, brat i sestra, naravno, ukoliko su punoletni mogu da stupe u seksualne odnose, i da za to ne odgovaraju pred srpkim zakonom.

 

Tačnije, u krivičnom zakoniku Srbije, za rodoskrnavljenje u članu 197 piše da se incest tretira kao krivično delo samo u slučajevima kada je u pitanju silovanje, ili ukoliko se polne radnje dešavaju između srodnika od kojih je jedan maloletan.

 

Srpska pravoslavna crkva osuđuje svaki vid incesta, i smatra da je ovo propust u srpskom zakonu. Profesor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Goran Radenković kaže da je za crkveni pravilnik takav stav neprihvatljiv.

 

- Crkva se ne slaže sa takvom postavkom, i smatra je neprihvatljivom po pozitivne društvene sadržaje. Incest je totalni promašaj ljudske prirode, i greh. To je negativni liberalizam, crkva ne dozvoljava sklapanje braka, a ni seksualne odnose između krvnih srodnika do petog kolena. Neprihvatljivo je ostvariti bilo kakav odnos tog tipa kada su u pitanju srodnici. Zabranjeno je čak da imaju neki odnos i kada je u pitanju dvorodno srodstvo četvrtog stepena (ujak i sestričina, tetka i bratanac), a o srodstvu prvog stepena da ne pričam. Takođe ne treba razmatrati ni odnose krvnih srodnika u pobočnoj liniji - kaže Radenković, i dodaje da treba uključiti niz pravilnika, kako bi se takav propust u zakonu rešio.

 

Prema njegovim rečima, treba redefinisati mnoge stvari, jer toliki raskorak između crkve i države ne sme da se dešava.

 

- Ranije, 1951. godine, prema članu 198 rodoskravljenje je bilo zabranjeno. Incest nikako nije bio dozvoljen. A onda je došlo do negativne liberalizacije, do degenerizacije, i do promašaja ljudske prirode, tačnije do jednog od najgorih oblika hedonizma - rekao je Radenković.

 

Stručnjaci za ovu oblast, ali i stručnjak za krivično pravo, incest ostavljaju moralnim načelima, i smatraju da svako od nas treba sam da prosudi da li je normalno imati seksualne odnose sa nekim od najbližih srodnika.

 

(Telegraf)

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...