icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Atlantski savet Srbije: Srbija će se smrznuti kad Rusi zavrnu gas
Foto: Cile Privatna Arhiva

Okrugli sto

Atlantski savet Srbije: Srbija će se smrznuti kad Rusi zavrnu gas

Društvo

Rusija je bila vrlo jasna da će 2019. zatvoriti dotok iz Ukrajine i sada je kasno razmišljati o alternativi, istakli su učesnici diskusije

Atlantski savet Srbije, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, organizovao je okrugli sto o energetskoj politici i energetskoj bezbednosti Srbije.

Zaključak sedmoro učesnika ovog panela bio je da je „Srbija u ofsajdu kada je reč o energetici, jer nije energetski bezbedna: ima samo jednog dobavljača gasa i ne traži druge izvore“.

Milan Mišić, novinar i spoljnopolitički komentator, rekao je da se Srbija u snabdevanju gasom oslanja samo na Rusiju i da je proizvodnja u toplanama višestruko skuplja nego u drugim zemljama.

Minimum dva pravca

- Srbija u energetskoj strategiji i dalje istrajava na lignitu, što je skupo, a ima i ozbiljnu cenu koja se naknadno plaća, a to je zdravstvo, što se meri milijardama dolara. Zabrinjavajuće je i to što se u javnosti ne vidi da Srbija aktivno traga za alternativnim izvorom, posebno posle propasti projekta Južni tok - rekao je Mišić.

Zoran Milivojević, stručnjak za međunarodne odnose, objasnio je tokom diskusije da krize u Ukrajini i na Bliskom istoku mogu da utiču na buduću energetsku bezbednost i stabilnost Srbije:
- Rusija je bila vrlo jasna da će 2019. zatvoriti pravac gasa iz Ukrajine i to znači da je sada kasno razmišljati o alternativi. Od Južnog toka nema ništa, a realizacija Turskog toka se čeka. Koji god scenario da se desi, naša situacija se neće rešiti do 2019, što nas stavlja u nezavidan položaj. Trenutno se snabdevamo gasom iz jednog pravca, i to preko Mađarske, a snabdevanje mora da ide iz minimum dva pravca.

Sve zavisi od EU

Milivojević je rekao da „ako je apsolutna zavisnost energenata povezana sa snabdevanjem iz jednog izvora, onda bezbednosti nema“.
- Dalji razvoj situacije zavisiće i od toga hoćemo li u EU ili ne. Srbija treba da preispita svoju političku poziciju da ne bismo došli do sprovođenja politike iznuđenih poteza - rekao je Milivojević.

M. I.

 

Mogućnost
INTERKONEKCIJA S BUGARSKOM DOBRO REŠENJE

Učesnici okruglog stola pomenuli su i neke solucije u snabdevanju gasom, a kao jedna od njih navedeno je proširenje skladišta gasa „Banatski Dvor“ i interkonekcija s Bugarskom.
- Taj projekat, koji finansira EU, veoma je važan i jedina je ponuđena alternativa koja je izvesna u realizaciji. Srbija ima i mogućnost smanjenja potrošnje gasa - rekao je Milivojević.

 


 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...