POSLE SMRTI MALOG RADENKA (8): Lončar smenio 11 direktora bolnica širom Srbije
Foto: Privatna Arhiva

Rezultati prve kontrole

POSLE SMRTI MALOG RADENKA (8): Lončar smenio 11 direktora bolnica širom Srbije

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar smenio je direktore u 11 opštih bolnica u Srbiji, nakon prvog izveštaja o stanju u tim zdravstvenim ustanovama koje su mu podneli timovi sastavljeni od najboljih profesora i lekara.

Timovi sastavljeni od najeminentnijih profesora i lekara koje je imenovalo Ministarstvo zdravlja, u proteklih sedam dana kontrolisali su rad bolnica u Srbiji, danas su podneli ministru zdravlja Zlatiboru Loncaru prve izveštaje kada je u pitanju vodenje dokumentacije, higijena, odnos prema pacijentima, stručni rad i opremljenost ustanova, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na osnovu izveštaja ministar zdravlja doneo je odluku o imenovanju novih rukovodioca u OB Arandelovac, OB Majdanpek, OB Bor, OB Gornji Milanovac, ZC Negotin, OB Negotin, OB Kruševac, OB Priboj, OB Vranje, OB Prijepolje, Očna klinika KC Niš.Direktor OB Valjevo je podneo ostavku iz zdravstvenih razloga, pa će i na njegovo mesto biti imenovana nova osoba.

Ministar naredio smenu (Foto: Dragana Udovičić)
Ministar naredio smenu (Foto: Dragana Udovičić)

U pojedinim bolnicama, odnosno njihovom rukovodstvu, dat je rok od dve nedelje da isprave uočene nedostatke.

"Kadrovske promene su samo prvi korak u rešavanju situacije koju smo zatekli. Timovi nastavljaju svoj rad sve dok se sve bolnice ne uvedu u sistem, koji podrazumeva poštovanje svih zdravstvenih pravila i protokola", istakao je Lončar u pisanoj izjavi.Do petka, 28. oktobra, ministar očekuje izveštaje o stanjima u domovima zdravlja i kliničkim centrima.

Podsetimo, Radenko je polomio ruku 1. oktobra, prilikom pada sa tobogana, posle čega mu je stavljen gips u bolnici u Loznici. Ruka je počela da mu otiče, a roditelji su nekoliko puta išli kod lekara koji ih je vraćao kući.

Prebačen je u Institut za majku i dete u Beogradu, ali je preminuo u nedelju 9. oktobra, od posledica sepse.

OSVANULI BILBORDI ZA MALOG RADENKA (8): Prijatelji ostavili potresnu poruku

LONČAR NAREDIO Smena direktorke bolnice i načelnika hirurgije u Loznici zbog smrti malog Radenka (8)

POTERA ZA DOKTOROM: Ortoped osumnjičen za smrt dečaka (8) nestao bez traga!

MUP I TUŽILAŠTVO POČELI ISTRAGU O SMRTI RADENKA (8) Lončar: Ozbiljni propusti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja