icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

EVO KAKO LEČI KUBANSKA VAKCINA PROTIV RAKA PLUĆA: Ne čini čuda, ali mnogima pomaže da ostanu živi

Postiže određen uspeh

EVO KAKO LEČI KUBANSKA VAKCINA PROTIV RAKA PLUĆA: Ne čini čuda, ali mnogima pomaže da ostanu živi

Društvo

BEOGRAD - Pre tačno godinu dana čuvena kubanska vakcina protiv raka pluća cimavaks stigla je u Srbiju. Nakon početne euforije i nezapamćenog broja obolelih zainteresovanih da prime ovaj lek,  počelo je lečenje odabranih pacijenata, čiji se identitet čuvao u najstrožoj tajnosti.

Četvoro od 23 pacijenta u četvrtom stadijumu adenokarcinoma pluća, za koji se prognozira samo šest meseci života, a koji su prošlog novembra započeli lečenje „cimavaksom” u KBC „Bežanijska kosa” je preminulo.

 

Preostalih 19 je preživelo, a njihova bolest danas je u različitim fazama, stoji u izveštaju ovog kliničkog centra od 22. septembra 2016. godine.

 

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kako se navodi u dokumentu, svi pacijenti su dobijali vakcinu i hemoterpiju i imali su oko 63 godine kada su započeli tu vrstu lečenja. Njih 13 primilo je od novembra prošle godine četiri ciklusa citostatika, dok je njih desetoro imalo za dve više. Prema istim podacima, 12 njih dobilo je pet doza „cimavaksa”, osmoro 10 doza, dok je troje primilo preko 10 doza, a trenutno su u fazi dobijanja 12. i 13. doze.

 

Prema izveštaju, svi preživeli su dobro podneli „cimavaks” i nisu registrovani veći neželjeni efekti. Jedna pacijentkinja dobila je oštećenje sluha, za šta lekari misle da je posledica primene citostatika. Kod devetoro pacijenata je posle godinu dana primene „cimavaksa” registrovana stabilizacija raka pluća, kod troje delimičan odgovor na terapiju, kod sedmoro se bolest proširila, a četvoro je umrlo.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dr Sanja Kostić, onkolog u KBC „Bežanijska kosa”, koja je uključena u primenu vakcine, kaže da su rezultati dobri.

 

- U najvećem broju slučajeva adenokarcinoma pluća u četvrtom stadijumu, kada se očekuje preživljavanje od tri do šest meseci, registrovana je stabilizacija bolesti. Kod manjeg broja pacijenata uočeno je smanjenje tumorske mase, a kod svih znatno poboljšanje kvaliteta života. Nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija, osim otoka na mestu uboda. Četvoro obolelih je umrlo. Ali ne od vakcine ili citostatika, već od prirodnog toka bolesti - objasnila je dr Kostić i dodala da se nastavlja taj vid lečenja, da se pacijenti mogu i dalje prijaviti, a kriterijumi su isti kao prošle godine.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prof. dr Branislav Perin, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, na kojem se takođe primenjuje „cimavaks”, rekao je da imaju slične rezultate kao kolege u Beogradu.

 

- Naših desetak pacijenata već je prošlo ciklus hemoterapije i vakcine, a nekoliko njih sada prima samo „cimavaks”. Još je rano za zaključke. Neophodno je da pacijente pratimo narednih šest meseci do godinu, pa da njihovo stanje uporedimo sa stanjem bolesnika koji su lečeni samo citostaticima - naveo je on.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kriterijumi Ministarstva

 

Prema podacima Ministarstva zdravlja, kriterijumi da oboleli uopšte uđu u program primanja „cimavaksa” su da imaju četvrti stadijum adenokarcinoma pluća i da njihove analize pokazuju da su negativni na receptor takozvanog epidermalnog faktora rasta, ali da moraju da imaju određenu količinu tog faktora u krvi.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...