GEODETSKI ZAVOD ODGOVARA ŠABIĆU: Kamere postavljene u svrhu javnog interesa
Foto: Marina Lopičić

Reagovanje

GEODETSKI ZAVOD ODGOVARA ŠABIĆU: Kamere postavljene u svrhu javnog interesa

Društvo -

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) u odgovoru Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti navodi da postavljanjem kamera u prijemne kancelarije službi za katastar nepokretnosti nije postupio suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, jer ih je postavio u svrhu javnog interesa.

U saopštenju RGZ objašnjava da takav postupak proizlazi iz Zakona o državnom premeru i katastru i Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2013. do 2018. godine.

Odgovor RGZ usledio je posle upozorenja Poverenika da snimanje kamerama u prijemnim kancelarijama službi za katastar nepokretnosti Beograd, Zemun, Niš i Novi Sad i prenos "uživo" na internetu predstavljaju nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

Foto: Beta Nenad Petrović
Foto: Beta Nenad Petrović

Sve mere, pa i postavljanje kamera, ukazuje se u odgovoru Povereniku, preduzete su s jasnim ciljem - da se poboljšaju poslovni procesi i spreči korupcija.

U odgovoru RGZ navodi da je postavio obaveštenje na prijemne kancelarije službi za katastar nepokretnosti, "na osnovu kojeg su građani upoznati s tim da se vrši predmetna obrada podataka".

Na osnovu toga, RGZ smatra da su građani dali "svoju usmenu saglasnost, odnosno pristanak" za snimanje kamerama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U odgovoru RGZ naglašava da su odmah po prijemu upozorenja "dodatno tehnički promenili kvalitet slike koja se emituje putem kamera, tako da je sada neprepoznatljiv fizički identitet lica koje snimaju kamere u prijemnim kancelarijama navedenih službi za katastar nepokretnosti".

"Relevantna je činjenica da se sada ne može videti fizički identitet lica", ističe RGZ i poziva Poverenika da preispita svoje upozorenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track