Mladi naučnici prave revoluciju

(VIDEO) GENIJALCI: Srbi stigli na samu granicu svemira!

Društvo -

Luka Jakovljević (22) s kolegama sa ETF i FON osmislio kako da svemirska istraživanja budu svima dostupna i jeftina, a prototip su već poslali na ivicu vasione

1 / 8

Zvuči neverovatno, ali istraživanje granice svemira biće dostupno i građanima Srbije!Tim od četvoro mladih ljudi, studenata Elektrotehničkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, osmislilo je platformu koja će velikom broju ljudi omogućiti da zavire u tajne svemira i pomoću balona i kamere istraže misterije sveta van Zemlje. Zaljubljenici u svemir, ali i naučnici, ovako će jeftino moći da imaju sopstvene fotografije Zemlje, da mere temperaturu, vlažnost, radijaciju...

Vrhunski tim... Luka Jakovljević, Konstantin Janojlić, Dušan Tašin i Aleksandar Pajović
Vrhunski tim... Luka Jakovljević, Konstantin Janojlić, Dušan Tašin i Aleksandar Pajović

- U svetu ima oko 1.000 meteoroloških stanica, koje dva puta dnevno puštaju meteorološki balon i mere temperaturu na određenim nivoima atmosfere. Međutim, nakon što je Feliks Baumgartner izveo svoj čuveni skok sa 39 kilometara, inženjeri i naučnici širom sveta su ustanovili da pomoću ovih meteoroloških balona na jeftin način mogu doseći ivicu svemira - kaže na početku za Kurir Luka Jakovljević (22), student ETF.

Snimak iz svemira... Projekat srpskih naučnika
Snimak iz svemira... Projekat srpskih naučnika

Iako su širom sveta naučnici i entuzijasti radili na ovoj ideji, Luka je sa svojim prijateljima i kolegama, koje, kako kaže, zna još od srednje škole, razvio platformu „Balunera“, koja je do deset puta jeftinija nego ostale.

- Mnogi univerziteti širom sveta bave se ovim pitanjem i istražuju svemir, ali mi smo napravili hardversko-softversko rešenje koje pojeftinjuje ceo proces. Do sada su korisnici morali da na različitim mestima kupe balon, helijum, konopce, kutije, i ono što je najbitnije, da sami naprave softver i hardver.

Mi ćemo biti prvi koji će korisnicima ponuditi gotov uređaj. U samo nekoliko koraka moći će da puste svoj balon, uloguju se na našu aplikaciju i prate svoj let - objašnjava Luka, koji kaže da je u ovom trenutku teško reći kolika će biti cena ovog paketa:

- Računamo da će korisnicima biti omogućeno da za nekoliko stotina evra organizuju svoj put u svemir, što će otvoriti zaista neverovatne mogućnosti.

BeskonačnoPRIMENA I U MARKETINGULuka Jakovljević kaže da će njihova jeftina platforma ne samo podstaći razvoj istraživanja u genetici, hemiji, astronomiji i telekomunikacijama već i da će biti primenljiva i u marketinškim kampanjama.- Jedna velika svetska firma je sat koji je proizvela poslala u svemir i tamo napravila snimke. Mnogim firmama će biti jako zanimljivo da svoj proizvod plasiraju i fotografišu na ivici svemira. Granice su beskonačne!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track