OPASNO: Pesticidi u kašicama za bebe!
Foto: Shutterstock

Povlače hranu za najmlađe s rafova

OPASNO: Pesticidi u kašicama za bebe!

Društvo -

Sedam vrsta kašica i sokova „juvitana”, koje proizvodi “Svislajon Takovo”, opasne po zdravlje dece, utvrdilo Ministarstvo zdravlja

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta dečjih kašica “juvitana” i da bi one mogle predstavljati rizik po zdravlje dece jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta pesticida.U toku godišnjeg monitoringa hrane utvrđeno je da u tim proizvodima određen broj pesticida ne odgovara zakonskim propisima, poručili su iz Ministarstva.

- Proizvođač “Svislajon Takovo” je obavešten o tome, preduzeo je mere u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i obavestio sanitarnu inspekciju o povlačenju proizvoda sa tržišta 3. novembra - navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.Ministarstvo je navelo da je ispitivanje uradila laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje “Beograd” 12. oktobra, dok su rezultati obavljenih laboratorijskih ispitivanja i izveštaja o ispitivanju dati 28. oktobra 2016.U kompaniji “Svislajon” juče Beti nisu mogli da daju informaciju o tome da li su s tržišta povučene sve sporne kašice.Ovom temom bavili su se i bosanski mediji, koji navode da je kompanija “Takovo a. d.” Gornji Milanovac iz Srbije zatražila od uvoznika i distributera u BiH da navedene proizvode odmah stavi u karantin i ne distribuira ih kupcima, i navela da će oni biti podvrgnuti superanalizi.

ČinjeniceOtrovne „Juvitane“Kruœka kašica sa šećerom (128 g) rok upotrebe 25. 1. 2019.jabuka i kruœka kašica sa šećerom (128 g) rok upotrebe 26. 1. 2019.kajsija i kruœka kašica sa šećerom (128 g) rok upotrebe 3. 3. 2019.banana i jabuka kašica sa šećerom (128 g) rok upotrebe 21. 7. 2019.jabuka i banana kašasti voćni sok sa šećerom (125 ml) rok upotrebe 17. 2. 2018.œljiva kašasti voćni sok sa šećerom (125 ml) rok upotrebe 13. 12. 2017.breskva i jabuka kašasti voćni sok sadrži prirodne šećere (125 ml) rok upotrebe 7. 12. 2017.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track