PATRIJARH IRINEJ IDE U HILANDAR: Poglavar SPC služi liturgiju na dan manastirske slave
Foto: Shutterstock/Zorana Jevtić

Uoči Vavedenja Presvete Bogorodice

PATRIJARH IRINEJ IDE U HILANDAR: Poglavar SPC služi liturgiju na dan manastirske slave

Društvo -

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej posetiće manastir Hilandar gde će na dan manastirske slave Vavedenja Presvete Bogorodice, 4. decembra, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh Irinej je već posetio manastir Hilandar u oktobru 2014. godine, ali i više puta za vreme svog episkopstva.Ta televizija ističe da je reč o poseti od istorijskog značaja budući da je patrijarh Irinej prvi poglavar SPC koji će na manastirsku slavu Vavedenja Presvete Bogorodice služiti Svetu arhijerejsku liturgiju Hilandaru.

U pratnji srpskog patrijarha biće episkop šumadijski Jovan. U manastiru Hilandar tradicija je da jedan od episkopa Srpske crkve, najčešće član Svetog Sinoda, učestvuje u sabranju povodom manastirske slave i tako predstavlja duhovnu vezu srpske crkve i svetog manastira Hilandara.

Iz Zadužbine manastira Hilandar poručuju da su u Hilandaru počastvovani dolaskom srpskog patrijarha, prenosi Televizija Hram. Vavedenje se praznuje 4. decembra po Gregorijanskom kalendaru i predstavlja dan kada je Presveta Bogorodica ušla u hram.

Vavedenje Presvete Bogorodice je slava manastira Hilandar, jer je prema predanju Bogorodica jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.(Tanjug/TV Hram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track