icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

MA ŠTA KAŽETE: Žene u Srbiji rade u kući dvostruko više od muškaraca

Sad je i zvanično

MA ŠTA KAŽETE: Žene u Srbiji rade u kući dvostruko više od muškaraca

Društvo

BEOGRAD - Žene u Srbiji, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazuju rezultati danas predstavljenog istraživanja Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Direktor RZS Miladin Kovačević rekao je na predstavljanju publikacije "Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine", da, kada se govori samo o plaćenom poslu, muškarci su u proseku skoro duplo više angažovani od žena na tim poslovima, odnosno tri sata i 46 minuta, a žene dva sata i četiri minute i to, smatra, potvrđuje stereotipe koji važe na ovim prostorima.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međutim, potpuno je druga slika kada se govori o neplaćenom poslu, budući da istraživanje pokazuje da žene dvostruko više rade u kući od muškaraca, i to četiri sata i 36 minuta prema dva sata i pet minuta.
Bez obzira na zaposlenje, poslove u kući obavljaju uglavnom žene, pa za one koje rade te poslove to postaje druga smena.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U neplaćenim poslovima žene u proseku provedu više od četiri i po sati dnevno, a muškarci malo više od dva sata, što znači da žene dvostruko duže vremena provode na ovim aktivnostima.
Tako žene, u proseku, ukupno rade nepunih sedam, a muškarci skoro šest sati, s time što žene više od dve trećine vremena provode u neplaćenim, a muškarci u plaćenim poslovima.

 

Kovačević navodi da, kada bi se rad u domaćinstvu plaćao po minimalnoj ceni sata 2010. godine, za žene koje rade u domaćinstvu trebalo je da se izdvoji po 116 evra mesečno, a u 2015. po 138 evra, što na godišnjem nivou iznosi po 1.390 evra, odnosno po 1.650 evra.

 

Miladin Kovačević (Foto: Fonet)
Miladin Kovačević (Foto: Fonet)

Ako se uporede podaci iz 2010. i 2015. godine, za tih pet godina došlo je do promena u raspodeli vremena tokom dana na šest aktivnosti i kod žena, i kod muškaraca, a, radi lakšeg predstavljanja podataka, aktivnosti su grupisane u šest glavnih grupa aktivnosti: plaćeni posao, neplaćeni posao, učenje, lične potrebe, slobodno vreme i ostale aktivnosti koje obuhvataju neodređene aktivnosti i putovanja.

 

Interesantno je da se i kod žena i kod muškaraca vreme provedeno na plaćenom poslu održalo skoro na istom nivou kao pre pet godina, ali, u proseku, neplaćeni rad blago je smanjen kod oba pola.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo i da stanovništvo Republike Srbije starosti 15 i više godina dnevno u proseku provede u nekoj vrsti rada skoro sedam sati, malo manje od pola sata u učenju, najveći deo dana - 10,5 sati u ličnim potrebama, a vreme koje je preostalo može se nazvati slobodnim vremenom i u njemu provodi šest i po sati.

 

Publikacija "Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine" nastala je na osnovu podataka dobijenih iz dva anketna istraživanja o korišćenju vremena, koja je RZS sproveo na teritoriji Srbije 2010. godine i tokom četiri meseca 2015. godine.

 

Istraživanje su podržale švedska Agencija za međunarodnu razvojnu saradnju i "Statistika Švedske", sa kojima RZS sarađuje više od 12 godina.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...