JOVICA STANIŠIĆ IZVREĐAO LEGIJU: On je čovek skromnih intelektualnih mogućnosti!
Foto: Profimedia

JOVICA STANIŠIĆ IZVREĐAO LEGIJU: On je čovek skromnih intelektualnih mogućnosti!

Društvo -

Legija je psiho-fizički izuzetno sposoban za izvođenje “borbenih operacija”, odlično je obučen i ima visok stepen iskustva. Radi se o čoveku skromnijih intelektualnih mogućnosti, slabijeg obrazovanja i koji nije predstavljao bilo kakvu perspektivu, izjavio je bivši šef srpske tajne policije Jovica Stanišić posle hapšenja u “Sablji”

Veoma je zanimljivo šta je o Miloradu Ulemeku Legiji rekao tadašnji načelnik RDB Jovica Stanišić:

“Prilikom jednog od tih kontakata savetovao je premijera da nije dobro rešenje da Milorad Ulemek, zvani Legija, dalje ostane na čelu JSO-a imajući u vidu njegov profil ličnosti i kriminalne aktivnosti o kojima se pričalo. Milorada Lukovića poznaje kao pripadnika JSO-a, viđao ga je vrlo retko, isključivo povodom obilaska jedinice JSO-a. Po sećanju samo je dva puta imao lični kontakt sa njim.

Po mišljenju Jovice Stanišića, Legija je psiho-fizički izuzetno sposoban za izvođenje ‘borbenih operacija’, odlično je obučen i ima visok stepen iskustva imajući u vidu njegova angažovanja u velikom broju operacija JSO-a. Radi se o čoveku skromnijih intelektualnih mogućnosti, slabijeg obrazovanja i da nije predstavljao bilo kakvu perspektivu JSO-a i RDB-a u vreme dok je službom rukovodio Jovica Stanišić.

Milorad Luković Legija na značaju dobija tek dolaskom Radeta Markovića na čelo RDB-a, postaje član užeg operativnog kolegijuma RDB-a i praktično prvi saradnik Radeta Markovića, a što po mišljenju Jovice Stanišića presedan u praksi obaveštajnih službi. Ni u jednoj državi komandant specijalne jedinice ne bavi se obaveštajnim radom i ne prisustvuje radnim kolegijumima i nisu mu dostupni operativni i obaveštajni podaci. Jovici Stanišiću je poznato da se Milorad Ulemek Legija bavi kriminalnim aktivnostima zajedno sa Dušanom Spasojevićem, Ljubišom Buhom, ali nema konkretna saznanja.”

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Osim poslednjih nekoliko rečenica koje se tiču funkcionisanja i rada tajne službe, sve drugo je lična impresija o Miloradu Ulemeku. Drugi par rukava jeste šta je Legija mislio o Stanišiću.

“On je čovek koji me je primio u službu i bio mi prvi pretpostavljeni. Sa njim sam imao izuzetno konkretne i profesionalne odnose. Smatram da je prema tom čoveku učinjena velika nepravda…”, izjavio je Legija.

Nastavak beleške je još zanimljiviji: “Ovakav postupak (prisustvo Legije na kolegijumima) Radeta Markovića govori o njegovim spremnostima i opredeljenju primeni ‘ekstremnih i represivnih metoda’… Marković je i u ranijim kontaktima (pre nego što je postavljen za rukovodioca RDB-a) pokazivao sklonost represivnim metodama i predlagao ih Miri Marković.”

(expres.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track