POPUCALI LEDENI OKOVI: Puštena plovidba od Bezdana do Sremske Kamenice
Foto: Beta/Dragan Gojić

Sava i delovi Dunava ponovo plovni

POPUCALI LEDENI OKOVI: Puštena plovidba od Bezdana do Sremske Kamenice

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je, preko preko lučkih kapetanija u Bezdanu, Apatinu i Novom Sadu, ukinulo obustavu plovidbe na Dunavu od Bezdana do Sremske Kamenice.

Ministarstvo je, takođe, preko lučkih kapetanija u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, ukinulo obustavu plovidbe na Savi, kao na delu Dunava od Luke Beograd do Ušća.

Kako se navodi u saopštenju, plovidba na tim potezima se ponovo uspostavlja zbog poboljšanja hidrometeoroloških uslova i stanja sa ledom.Dva mađarska ledolomca Jektoro VI i Jektoro XI su uspešno rešili problem sa ledom kod Dalja, te je danas u 9 sati puštena plovidba od Bezdana do Sremske Kamenice.

Dva dodatna mađarska ledolomca "Sečenji" i "Jektoro 7" trenutno probijaju koridor kroz ledeni čep koji je formiran od Surduka do Pupinovog mosta, kako bi u potpunosti rešili problem sa pojavom ledostaja koji postoji od Surduka do Novog Sada.

Na Dunavu trenutno ledolomac "Greben" deluje u zoni od Smedereva do Velikog Gradišta.Brod "Bor" je 31. januara aktiviran na lomljenju leda od Djerdapa 1 do Ušća reke Nere kod Rama. Ledostaj je trenutno formiran na sektoru Dunava od Smedereva do Kostolca, kao na sektoru nizvodno od Donjeg Milanovca do Đerdapa 1.

Ministarstvo podseća da je na Tisi 5. januara obustavljena plovidba od brane na Tisi do granice sa Mađarskom. Plovidba je obustavljena zbog ledostaja koji pokriva do 90 odsto plovnog puta, u svim krivinama, plovidbenim otvorima mostova i uskim grlima plovnog puta na ovom sektoru. Na kanalima hidro sistema DTD je, zbog ledostaja, obustavljena plovidba 6. januara.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Snimci iz vazduha, Dunav zaleđen, Sava prohodna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja