PROVOKACIJA ZA SRBE Vulin: Spomenik Stepincu uvreda za žrtve, Jasenovac nije bio radni logor
Foto: Fonet

Uvreda za sve žrtve fašizma i njihove porodice

PROVOKACIJA ZA SRBE Vulin: Spomenik Stepincu uvreda za žrtve, Jasenovac nije bio radni logor

Društvo -

BEOGRAD - Spomenik Alojziju Stepincu nije samo provokacija za Srbe, već je uvreda za sve žrtve fašizma i njihove porodice, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin i poručio da bi Evropska unija morala da reaguje zbog toga.

Vulin smatra da je podizanje spomenika osuđenom ratnom zločincu pokazatelj da će se politika pravdanja ustaških zločina u Hrvatskoj nastaviti i biti podržana od vlasti.

"Postavljanje spomen biste kardinalu Katoličke crkve u vreme najvećeg stradanja Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu i vikaru ustaške vojske Alojzu Stepincu, nije samo provokacija za Srbe, vec je uvreda za sve žrtve fašizma i njihove porodice, bez obzira na veru i naciju kojoj pripadaju", naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Ministar je poručio da bi EU morala da reaguje i da progovori."A ako bude ćutala neka se ne iznenadi kada i u drugim zemljama u kojima je fašistička ideologija moćna počnu da niču spomenici Gebelsu, Musoliniju ili Hitleru", rekao je Vulin.U Osijeku je juče otkriven spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vulin i predsednik i generalni sekretar Međunarodnog komiteta Mauthauzen izrazili su danas zabrinutost zbog pokušaja prekrajanja istorije od strane pojedinih zvaničnika Hrvatske koji "kontinuirano nastoje da logor smrti Jasenovac predstave kao radni logor".

Vulin je danas razgovarao sa predsednikom Međunarodnog komiteta Mauthauzen iz Austrije, Gi Dokendorfom i generalnim sekretarom Komiteta, Andreasom Baumgartnerom, a u cilju pripreme predstojeće međunarodne konferencije koja će biti održana u Beogradu u septembru ove godine, odi se u saopštenju ministarstva.

Sastanku je prisustvovala i predsednica Udruženja logoraša Mauthauzen iz Beograda, Tamara Ćirić, koja je i predstavnik Republike Srbije u Međunarodnom komitetu Mauthauzen.

Međunarodni komitet Mauthauzen nominovao je Beograd za domaćina konferencije kojoj će prisustvovati predstavnici više od 21 zemlje članice Komiteta.Jedna od tema sastanka bilo je i održavanje redovnog komemorativnog programa povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja logora Mauthauzen, koja je planirana za 7. maj ove godine.

Ministar Vulin je istakao da je Ministarstvo za rad podnelo inicijativu da se izrade i postave nove spomen-ploče koje će nedvosmisleno ukazati na stradanje srpskog naroda u logorima Mauthauzena tokom Drugog svetskog rata.Gi Dokendorf i Baumgartner istakli su značaj članstva Srbije u ovom Komitetu i značaj održavanja konferencije u Beogradu u septembru ove godine, kao i redovno prisustvo predstavnika Srbije komemoracijama povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja logora Mauthauzen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track