ŽIVETI SA AUTIZMOM STRUČNI SIMPOZIJUM U NIŠU: Iz perspektive, roditelja, pacijenata i stručnjaka

Uz podršku ministarstva zdravlja

ŽIVETI SA AUTIZMOM STRUČNI SIMPOZIJUM U NIŠU: Iz perspektive, roditelja, pacijenata i stručnjaka

Društvo -

BEOGRAD - Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da su Zlatibor Lončar, ministar zdravlja RS, Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji, Andy Shih, potpredsednik organizacije "Autism Speaks" i Milica Pejović Milovančević iz Društva za dečju i adolescentnu psihijatriju i srodne struke Srbije, danas otvorili dvodnevni stručni simpozijumu „Živeti s autizmom -iz perspektive pacijenta, roditelja i profesionalca“ u Nišu.

Važnost ranog otkrivanja simptoma autizma, novi pristupi u lečenju poremećaja iz autističnog spektra, uzroci nastajanja, inkluzija dece sa autizmom u predškolsko i školsko obrazovanje, i sistemska podrška roditeljima bile su teme ovog skupa koji su organizovali UNICEF u Srbiji i Društvo za dečju i adolescentnu psihijatriju i srodne struke Srbije (DEAPS), u saradnji sa Savezom udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a uz aktivno učešće „Autism Speaks”, najveće svetske organizacije koja se bavi autizmom.

Pored eminentnih domaćih stručnjaka iz ove oblasti, na skupu su učestvovali i međunarodni eksperti Andy Shih iz organizacije “Autism Speaks”, Sarah Parsons, profesorka sa Univerziteta Southempton iz Velike Britanije, Maria Luisa Scattoni iz Italijanske mreže za rano dijagnostifikovanje poremećaja iz autističnog spektra.

Kašnjenje u pravovremenom prepoznavanju ranih znakova i problema dece sa poremećajima iz autističnogspektra, nedovoljan broj centara za pružanje ranih intervencija kao i manjak stručnjaka iz ove oblasti, samo suneki od problema sa kojima se Srbija suočava. Da bi se odgovorilo na postojeće izazove, Ministarstvo zdravlja jeizradilo Nacionalni program za razvoj dece u ranom detinjstvu i započelo njegovu primenu.

“Usvajanjem Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva predviđeno je formiranjeregistra dece sa smetanjama u razvoju. U koordinaciji Instituta za javno zdravlje i uz saradnju eminentnihstručnjaka rad na izradi registra je započeo, te očekujemo da ćemo krajem 2017. godine imati prve precizne ikonkretne podatke o situaciji u našoj zemlji”, izjavio je Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar na otvaranju ovogstručnog skupa.

Konvencija o pravima deteta i Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom obavezuju Srbiju da obezbedipoštovanje prava svakog deteta, uključujući i prava dece sa smetnjama u razvoju i dece.

„Bolji položaj dece sa autizmom i drugim razvojnim poremećajima i njihovih porodica, veća dostupnost usluga,ali i promena svesti ka inkluzivnijem društvu mogući su samo u snažnu političku volju, saradnju relvantnihsistema i finansijska izdvajanja države“, naglasio je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.Samo kroz zajednički rad ministarstava, profesionalnih udruženja i udruženja osoba sa autizmom moguće jeunaprediti uslove da bi deca sa smetnjama u razvoju mogla da ostvare svoje pune potencijale. Direktor UNICEF-a u Srbiji je istakao značaj donacija gradjana i privatnog sektora, kao što je kompanija Nordeus, koji podržavajuUNICEF-ove programe u Srbiji.

Živeti s autizmom može značajno da optereti porodice sa decom sa poremećajima iz autističkog spektra, ipotrebno im je omogućiti pomoć i podršku na način koji će porodicama olakšati svakodnevni život.

„Deca sa poremećajima autističnog spektra sa jedne strane u malim sredinama nemaju nikakve ili vrlo limitiraneusluge, a sa druge u velikim gradovima su preplavljeni različitom ponudom u kojoj značajan broj nema svojeutemeljenje u nauci i dokazima o efektivnosti. Zato su nam potrebne smernice za dijagnostiku, tretman istrategije obrazovanja odnosno pružanja dodatne podrške i pomoći “, izjavila je Milica Pejović Milovančević izDEAPS-a.

„Naša misija je da promovišemo rešenja za osobe sa spektrom autističnih poremećaja i za njihove porodice,tokom celokupnog životnog ciklusa. Naš glavni cilj je uključivanje dece i osoba u redovne životne tokove”, rekaoje Andy Shih iz organizacije „Autism Speaks“.

Učesnici simpozijuma su pozivali na poštovanje prava svakog deteta, izgradnju inkluzivnog društva i izradu isprovođenje nacionalnih smernica za ranu prepoznavanje, dijagnostiku i rane intervencije u oblasti autizma.Već narednog dana, u sradnji sa stručnjacima iz inostranstva, započeće stručna diskusija o profesionalnimsmernicama za podršku deci sa autizmom i njihovim roditeljima.

(Foto Unicef)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track