UPRKOS PORAŽAVAJUĆOJ STATISTICI STANJE NEŠTO BOLJE: Rak dojke godišnje odnese živote 1.700 žena
Foto: Shutterstock

Batut

UPRKOS PORAŽAVAJUĆOJ STATISTICI STANJE NEŠTO BOLJE: Rak dojke godišnje odnese živote 1.700 žena

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji godišnje od raka dojke oboli nešto manje od 4.000 žena, a registruje se oko 1.700 smrtnih ishoda, izjavila je danas v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

Ona je povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta, rekla za RTS da uprkos toj poražavajućoj statistici u prethodnih 15 godina imamo blagi pad broj žena koje obolevaju i umiru od raka dojke.

(KURIR TV) ADRIA MEDIA GROUP PREDSTAVLJA: Konferencija Zdravlje žena Srbije - preventivna medicina

"To su pozitivini podaci i treba sistemski da radimo na organizovanom skriningu i pozivanju žena na preglede", naglasila je Jovanović.

Ona je rekla da je veoma važna skrining mamografija i da bi žene koje imaju između 50 i 69 godina trebalo jednom u dve godine da obave taj pregled.

"Kada prođu dve godine one će ponovo biti pozvane. Veoma je važno i da mlađe žene svoje preventivne preglede posećujući lekare opšte medicine i specijalistu ginekologije obave kroz ultrazvučne preglede ili palpacijom, što će učniti sam lekar. To treba da se uradi najmanje jednom godišnje", navela je Jovanović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track