DAN KADA JE PRESTONICA SRAVNJENA SA ZEMLJOM: Navršeno 76 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila
Foto: Printscreen/YouTube

Nemačka napala Kraljevinu Jugoslaviju u rano jutro

DAN KADA JE PRESTONICA SRAVNJENA SA ZEMLJOM: Navršeno 76 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila

Društvo -

BEOGRAD - U četvrtak 6. aprila navršava se 76 godine od kako je u rano jutro 6. aprila 1941, bombardovanjem Beograda, Nemačka napala Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Aprilski napad bez objave rata je, prema brojnim istorijskim izvorima, bio Hitlerova odmazda za 27. mart 1941, kada su zbog potpisivanja pakta sa Nemačkom oboreni vlada Cvetković-Maček i namesništvo čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Pošto su predstavnici vlade Kraljevine Jugoslavije 25. marta u Beču potpisali protokol o pristupanju Trojnom paktu, pedvođenim Nemačkom, 27. marta je usledio puč i masovne demonstracije podrške pučistima u Beogradu, ali i drugim srpskim gradovima i u još nekim u zemlji. I puč i masovni protesti bili su manifestacije jasnog opredeljenja ka zapadnim saveznicima.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

"Vazdušni napad na Beograd imao je isključivo političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko sa ratom. To bombardovanje bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete“, rekao je na suđenju posle rata nemački feldmaršal Evald fon Klajst.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Tačan broj žrtava bombardovanja Beograda nije tačno utvrđen. Britanski predsednik vlade Vinston Čerčil je 12. aprila na radio Londonu izjavio da je broj žrtava bio oko 17.000. Vlasti u Beogradu su najpre saopštile da je poginulo oko 2.500 građana, a prema nemačkim izvorima broj poginulih bio oko 1.700.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

U tom i kasnijim bombardovanjima Beograda tokom Drugog svetskog rata, uništeno je oko polovine stambenog fonda, preko 700 zgrada a oštećeno je oko 9.000 stambenih objekata, gotovo sva infrastruktura i brojni kulturni objekti, među kojima i nacionalna biblioteka.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, uništena je takođe tog 6. aprila 1941. u požaru, pri čemu je izgoreo čitav bibliotečki fond od preko 300.000 knjiga, među kojima su se nalazili i brojni retki i dragoceno primerci, autografi, dokumenti.

ŽIVI SVEDOK BOMBARDOVANJA 1941. : Sećam se svega, kao da je juče bilo! Video-2

Napad na Beograd otpočeo je 6. aprila oko 6.30 časova ujutru, u prvom talasu u napadu je učestvovalo preko 200 bombardera. U četiri napada tog dana učestvovalo je 484 bombardera, koji su na grad bacili oko 360 tona bombi.

Pripadnici jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva hrabro su se suprotstavili napadačima i naneli im znatne gubitke. U prvim vazdušnim borbama 6. aprila poginula su dvojica, a ranjeno je šest jugoslovenskih pilota. U aprilskim vazdušnim borbama poginulo je 11 jugoslovenskih avijatičara.

ŽIVI SVEDOK BOMBARDOVANJA 1941. : Sećam se svega, kao da je juče bilo! Video-3

Beograd je u Drugom svetskom ratu bombardovan i od saveznika i najintenzivnije je bilo savezničko bombardovanje 16. i 17. aprila 1944. godine. Prvog dana savezničkog bombardovanja, na pravoslavni Uskrs, bačeno je na Beograd više od 1.500 tona bombi, navodno radi uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u kojima su smešteni Nemci.

Evidentirano je da je tokom vazdušnih napada poginulo 1.160 Srba, civila, i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.Tada je pogođeno i porodilište u Krunskoj, jedno obdanište, Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Železnicka stanica, Narodno pozorište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track