NAPETO NA PRAZNIK: Srbi na Kosovu proslavljaju Vaskrs uz pojačane mere bezbednosti
Foto: Beta/Visar Kryeziu

Kosmet

NAPETO NA PRAZNIK: Srbi na Kosovu proslavljaju Vaskrs uz pojačane mere bezbednosti

Društvo -

KOSOVSKA MITROVICA - Srbi na Kosovu i Metohiji proslavljaju Vaskrs uz pojačane mere bezbednosti nakon što je otkriveno nekoliko pojedinaca i grupa koji su imali nameru da destabilizuju situaciju.

Vaskrsenje Hristovo svečano je proslavljeno na Kosovu i Metohiji liturgijama u Gračanici, Visokim Dečanima, hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i drugim manastirima Eparhije raško-prizrenske.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je danas da je trinaest srpskih povratničkih porodica u Ljuboždi kod Istoka bilo izloženo verbalnim pretnjama tokom vaskršnje noći.

Jevtić je novinarima rekao da su nepoznate osobe tokom noći bacale petarde na kuću u kojoj su smešteni Srbi povratnici i da su bili izloženi verbalnim pretnjama i da je zabrinjavajuće što u tom trenutku nisu imali nikakvu zaštitu.

U blizini manastira bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije, incidenata nije bilo.Svečanom ponoćnom litijom oko hrama Sv. Dimitrija, prazničnim pesmama i crkvenim zvonima u Kosovskoj Mitrovici obeležen je početak praznovanja Vaskrsenja Hristovog.

Praznično jutrenje i liturgiju u manastiru Gračanica služio je Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije i sestrinstvom manastira.

Bacali su petarde na kuću u kojoj su povratnici smešteni, dovikivali su, vikali, ti ljudi su bili uplašeni. Mi smo jutros otišli da njima čestitamo praznik i oni su nam to preneli. Tražili smo prisutnost policije 24h, niko od policajaca nije bio tu, rekao je Jevtić.

Vaskrs su pravoslavnim i katoličkim vernicima, uz poruke mira, čestitali srpski politički predstavnici i predstavnici kosovskih institucija.U pravoslavnim crkvama i hramovima na Kosovu i Metohiji čitana je poslanica srpskog patrijarha Irineja.Na Kosovu je u petak uveče policija počela da primenjuje poseban operativni plan. Povećali su mere bezbednosti, što je podrazumevalo i više policajaca u blizini manastira.

Marko Đurić za Vaskrs u Gnjilanu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je sa Glavičice nadomak Gnjilana Vaskrs svim vernicima koji slave danas i poručio da su Srbi, ma gde živeli, jedna porodica.

Đurić je kazao da je danas veliki praznik i prilika da odavde sa KiM, postojbine kneza Lazara, celoj Srbiji i svom srpstvu pošalje poruku da su Srbi, ma gde živeli jedna porodica koja deli jednu sudbinu, koja ima iste ciljeve, iste strepnje i iste izazove sa kojima se suočava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track