JOŠ JEDNA EKSHUMACIJA POBIJENIH SRBA U OLUJI: Pronađeno jedno dete, 27 muškaraca, 6 žena i 2 NN
Foto: Beta/AP/Ilustracija

Na Mesnom groblju u Glini

JOŠ JEDNA EKSHUMACIJA POBIJENIH SRBA U OLUJI: Pronađeno jedno dete, 27 muškaraca, 6 žena i 2 NN

Društvo -

BEOGRAD - Nadležni organi Hrvatske završili su danas proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" na Novom groblju u Glini, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Proces ekshumacija na ovom groblju trajao je četiri dana i ukupno je ekshumirano 36 posmrtnih ostataka, navodi se u saopštenju.

Od tog broja, posmrtni ostaci 27 lica su muškog pola, šest lica su ženskog pola, jedno je dete i za posmrtne ostatke dva lica nije bilo moguće odrediti pol.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci za DNK analizu, a posmrtni ostaci su propisno obeleženi i prevezeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na dalju obradu, gde će biti odloženi do identifikacije i sahrane u skladu sa izraženim željama porodica.

Sve vreme trajanja ekshumacije prisustvovao je stručni tim Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Kroz ovaj proces, iz registrovanih, masovnih i pojedinačnih grobnica na teritoriji Republike Hrvatske, u periodu od 2001. do 2017. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1371 žrtve srpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci 919 identifikovanih žrtava je predato porodicama radi sahrane, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track