LEKARI I PACIJENTI U PANICI: Plene imovinu KBC Dragiša Mišović
Foto: Zorana Jevtić

Strašno

LEKARI I PACIJENTI U PANICI: Plene imovinu KBC Dragiša Mišović

Društvo -

Zdravstvena ustanova duguje 1,1 milion evra bivšoj vlasnici placa od 12 ari, koji je država 1960. nacionalizovala

U Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović Dedinje“ u Beogradu, u kom se godišnje leči 20.000 pacijenata, obavi 14.000 operacija i 2.500 porođaja, u ponedeljak će izvršitelji početi da plene imovinu zbog duga od 1,1 miliona evra!Ova ustanova, jedna od najeminentnijih u Srbiji, prema pravosnažnoj presudi je milionske iznose dužna Simonidi Tanasijević, bivšoj vlasnici placa od 12 ari u Kronštatskoj ulici u Beogradu, koji je država 1960. nacionalizovala, nakon čega ga je KBC „Dragiša Mišović“ uredno kupio i platio. Da ironija bude veća, ovo zemljište je prodato i već skoro pet decenija nije u posedu bolnice.

Oko 1.200 zaposlenih najavilo je da će telima braniti imovinu bolnice.- Ne mogu da zabranim zaposlenima da protestuju zbog ovakve neprimerene presude. I sam smatram da je bolnici načinjena velika nepravda - ističe direktor Radisav Šćepanović.- Bilo šta da zaplene, bolnica je paralisana! Jedan sanitet da odnesu, nama je to problem, jer kako ćemo prevoziti pacijente?! - pita se Šćepanović.On pak ne veruje da bi ovo moglo da dovede do prestanka rada bolnice i otpuštanja.- O problemu sam informisao ministarstva zdravlja i pravde. Ovo je odgovorna država i verujem da će se naći neko rešenje koje je u skladu sa zakonom i moralom.Iako je nedavno u jednim novinama osvanula izjava Simonide Tanasijević da je i sama lekar u penziji i da je zadovoljna novcem koji je do sada dobila,m te da će odustati od daljeg izvršenja, ova najplemenitija baka, kako su je nazvali, promenila je mišljenje:- Taj plac je nasleđe od strica, koji ga je kupio da zida kuću. Meni je žao pacijenata, ali ja želim da se pravda zadovolji, da meni novac bude uplaćen, odnosno da mi bude vraćeno ono što mi pripada, a onda ću videti šta ću dalje da radim s njim.

ČinjeniceVIŠE VLASNIKAGodine 1960. sporno parče zemlje nacionalizuje državaGodine 1963. KBC „Dr Dragiša Mišović „ ga kupuje od Narodnog odbora Opštine Savski venac i plaća u tri rateZemljište posle kupuje Dom časnih sestara, koje su tu izgradile kućuGodine 1992. Dom časnih sestara zemljište prodaje preduzeću „Koling“, koje je u stečaju i koje je i dan-danas upisano na toj parceliPostupak protiv bolnice pokrenut je 2011. godineBolnica je vlasnici isplatila tri miliona dinara, a pošto nisu imali više, računi bolnice su blokirani

Ministarstvo zdravljaPOKUŠAĆEMO DA ODLOŽIMO PLENIDBUU Ministarstvu zdravlja kažu da će uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti:- Planiramo da do ponedeljka održimo neke sastanke kako bismo pokušali da makar odložimo plenidbu imovine do pronalaska konačnog rešenja.

RUŽICA KANTAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track