REHABILITOVAN NIKOLA KALABIĆ: Četnik ponovo podelio Srbiju
Foto: Privatna Arhiva

Drugi svetski rat ovde još uvek traje

REHABILITOVAN NIKOLA KALABIĆ: Četnik ponovo podelio Srbiju

Društvo -

Sud u Valjevu poništio presude protiv komandanta Gorske straže JVuO, što su pozdravile njegove pristalice, dok se protivnici toga gnušaju

Nikola Kalabić, geometar iz Valjeva, saborac Draže Mihailovića i komandant Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, odlukom Višeg suda u Valjevu je rehabilitovan.Sudija Dragan Obradović doneo je rešenje kojim je poništio sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina koje se odnose na Nikolu Kalabića, a donete su 1945. . Nevažećim je proglašeno i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Častan čovek

Ovakva odluka je obradovala Vesnu Kalabić, Nikolinu unuku, koja je pre pet godina podnela zahtev za rehabilitaciju njenog dede.- Ćerke i ja smo se isplakale od sreće kad smo čule za odluku suda. Komunisti su mog dedu proglasili narodnim neprijateljem iako nema nikakvih dokaza da je bio zločinac. Tvrdili su da je izdao Dražu, a niti je sa njima sarađivao niti mu je suđeno. Bio je častan čovek.Predsednik Ravnogorskog pokreta Momčilo Živković ističe da je Kalabić bio borac za slobodu i očuvanje srpskog naroda:- Nikad nije kasno za istorijske istine. Raskrinkavanjem laži da je Kalabić izdao Dražu demontira se lažna istorija. Ova presuda znači da je Kalabić bio patriota, da se borio za interese srpskog naroda.

Istoričar Čedomir Antić kratko je rekao da „Kalabić nije osuđen, nego je proglašen za neprijatelja“, dok je odluka suda u Valjevu za Aleksandra Čotrića, potpredsednika SPO, očekivana:- Mislim da je to jedina logična odluka suda budući da je Kalabić bio borac protiv okupatora i da je osuđen u montiranom komunističkom procesu. Drago mi je što se ispravlja istorijska nepravda, makar i posle 70 godina, i skida ljaga sa Jugoslovenske vojske u otadžbini.

S druge strane, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, zgrožen je Kalabićevom rehabilitacijom:- To je sramotna odluka koja narušava ugled Srbije!

Sve zbog Hitlera

Za Titovog unuka Jošku Broza Kalabić je bio i ostaće zločinac i narodni neprijatelj.- Sve ovo što se danas radi je rehabilitacija zločinaca, počevši od Draže i Ljotića pa do Nedića i Stepinca, a sve u cilju Hitlerove rehabilitacije. Za mene je Kalabić uvek bio zločinac, kao i svi ovi ostali, i tako će i ostati - kaže Broz.

KONTROVERZE Misterija Kalabićevih poslednjih dana IZDAJA DRAŽE, DAVLJENJE U BIOSKOPU, BEG U ČILEO Nikoli Kalabiću postoje brojne kontroverze, koje istorija ni dan-danas nije u potpunosti objasnila. Najveću enigmu predstavlja to da li je izdao Dražu. Prema jednoj teoriji, Kalabića je 1946. Ozna namamila u Beograd da bi pomogao u hapšenju Mihailovića. Prema drugoj verziji, koju je u procesu rehabilitacije sud i prihvatio, Kalabić nije mogao da izda Dražu jer je ubijen 19. januara, dva meseca pre hapšenja đenerala, u jednoj pećini u blizini Valjeva. Aleksandar Ranković je u jednom intervjuu 1947. rekao da su komunisti ispunili obećanje i oprostili mu grehe zbog uloge u hvatanju Mihailovića, pa je Kalabiću promenjen identitet, ali Udba ga je ipak ubila jer se propio i progovorio. Bilo je i priča da je zadavljen u beogradskom bioskopu Odeon dok je gledao partizanski film, a bilo je i navoda da je viđen u Čileu.

Vojislav ŠešeljAKO NIJE IZDAO DRAŽU, ONDA JE VELIKI JUNAKVođa radikala i četnički vojvoda Vojislav Šešelj kaže da je Kalabić bio ili jedan od najvećih srpskih heroja, ili jedan od najvećih izdajnika srpskog naroda.- U ratu je bio heroj, ali ako je izdao Dražu Mihailovića, onda je najveći izdajnik srpskog naroda. O tome da li je izdao Dražu još uvek nema konkretnih podataka. Želeo bih da se ispostavi da to nije uradio, jer bi onda Srbija dobila još jednog velikog junaka - kaže Šešelj i dodaje da je, s pravne tačke gledišta, u redu što je poništena odluka o konfiskaciji imovine, jer je doneta bez pravno vođenog postupka.

Predrag MarkovićOVO ĆE OLAKŠATI PRETVARANJE STEPINCA U SVECAIstoričar Predrag Marković smatra da je Kalabićeva rehabilitacija sramota za Srbiju.- Gorska garda pod njegovom komandom ostavila je jedan od najkrvavijih tragova u građanskom ratu. Ova rehabilitacija je sramota i olakšaće pretvaranje Stepinca u sveca i slavljenje mrtvih ustaša u Blajburgu.

Filmski KalabićKAD UPALIM SVEĆU OCU I MAJCI, UPALIM JE I DRAŽI I NIKOLIGlumca Zorana Rankića, čuvenog Kalabića iz serije „Poslednji čin“, obradovala je vest o rehabilitaciji.- Po meni, čovek nije ni bio kriv da bi bio rehabilitovan. On je utoliko kriv što nije voleo one koji nisu ljubili njega, a tu krivice i nema. Čestitam unuci Vesni Kalabić - rekao je Rankić:- Kad god upalim sveću majci i ocu, upalim je i za Dražu Mihailovića i Nikolu Kalabića. Moj otac i Nikola su bili školski drugovi. On je kao dete delio sobu u kući moga dede s ocem Mihajlom.

ČinjeniceO NIKOLI KALABIĆU (1906-1946)- Rođen je u mestu Podnovlje kod Doboja- Bio je načelnik Katastarske uprave u Valjevu i rezervni inženjerijski poručnik u Kraljevini Jugoslaviji- Godine 1941. na Bukulji se pridružio četnicima Koste Pećanca, ali ubrzo ga napušta zbog saradnje s Milanom Nedićem- U leto 1941. priključuje se Draži Mihailoviću i postaje komandant Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini- Prema nekim podacima, bio je blizak Nemcima, navodilo se da je kažnjavao smrću pripadnike svog korpusa koji su ih napadali- Zvanično je proglašen mrtvim tek 2011. godine

R. Kantar - S. Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track