ISPOVEST ŽENE OBOLELE OD MULTIPLE SKLEROZE Tamara: Često smo i veoma depresivni
Foto: Marina Lopičić

TUŽNO

ISPOVEST ŽENE OBOLELE OD MULTIPLE SKLEROZE Tamara: Često smo i veoma depresivni

Društvo -

Kamenica (41) već 15 godina se bori sa teškom bolešću i otkriva s kakvim se problemima susreće

Tamara Kamenica (41) iz Beograda je do svoje 26. godine živela punim plućima - radila je kao novinarka na televiziji, studirala u inostranstvu, izlazila i družila se, a onda je saznala da boluje od multiple skleroze!

- Šetala sam se sa drugaricama kada je noga počela da mi se krivi i zanosi, a papuča mi je spadala. Glava je mislila jedno, a noga radila sasvim drugo - priseća se straha koji je tada doživela.

Tamara kaže da je prvo mislila da je u pitanju problem sa venama, a onda je posetila neurologa i saznala da boluje od MS.

- Multiple skleroza je ćudljiva bolest i postoji više lekova koji pomažu da se spreči relaps. Nažalost, oni nisu dostupni u Srbiji, pa tako već godinama ne pijem ništa - priča Tamara Kamenica.

Ona dodaje da pacijenti oboleli od MS zbog nedostatka terapije, lošeg kvaliteta života i nedostupnosti osnovnih stvari često imaju problema s depresijom:

- Nemam osnovne uslove za lečenje, ali se ne predajem - kaže Tamara, koja je spas našla u veri, ali podršku ima i od supruga, kojeg je upoznala nakon što se razbolela i sa kojim ima trogodišnju ćerkicu Minu.

Činjenice

SAVETI ZA OBOLELE

- Budite što aktivniji

- Održavajte normalnu težinu

- Budite mentalno aktivni

- Izbegavajte duvanski dim

- Ne konzumirajte alkohol

- Nastavite da uzimate i druge lekove koje je doktor propisao

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track