JEZIVO: Deca nam čitaju krvave bajke!
Foto: Printscreen

POBUNA RODITELJI LJUTI ZBOG NASILNOG SADRŽAJA

JEZIVO: Deca nam čitaju krvave bajke!

Društvo -

Knjiga „365 bajki za svaki dan“ obiluje nasiljem, pa tako u jednoj priči hirurg odseca sebi ruku, u drugoj žena zabija mužu nož u usta, a u trećoj ptica kopa oči slonu

Knjiga za decu „365 bajki za svaki dan“ neprijatno je iznenadila roditelje zbog, po njihovoj oceni, previše nasilnog sadržaja.

Pojedine priče, osim eksplicitnog opisa ubijanja, praćene su i uznemirujućim ilustracijama. Nišlija Lazar Mihailović, jedan od kupaca kontroverzne knjige, ističe da je bio zatečen kada je svom trogodišnjem detetu hteo da pročita priču.

- Ne shvatam šta je poruka takvih priča, da nasiljem treba rešavati problem?!

foto: Printscreen

Njegovo revolt podelili su i brojni građani na društvenim mrežama, koji su naveli primere previše „krvavih bajki“. Tako u pričici „Vrabac i slon“ ptica kopa oči slonu, a ilustracija prati baš tu scenu. Bajka „Pas i vrabac“ završava se tako što kočijaševa žena svom mužu zabija nož u usta. U priči „Tri hirurga“ jedan sebi odseca ruku, drugi vadi oko, a treći srce... Tu je i bajka „Kamila i šakal“, u kojoj se kamila bori sa šakalom, on se davi, a na ilustraciji kamila njegovu smrt prati s velikim osmehom. Jedna od bajki je i „Majmun i delfin“, koja se završava tako što je delfin udavio majmuna, i tako dalje...

Nebojša Burzan, urednik „Vulkan izdavaštva“, kaže da su sve sugestije roditelja dobrodošle.

- Knjige su štampane kod nas, ali nas je autorski ugovor obavezao da ništa u sadržaju ne smemo da menjamo. U slučaju novog izdanja sklopićemo labilniji ugovor, pa ćemo izostaviti i ove i neke druge bajke za koje smatramo da možda nisu primerene deci.

foto: Printscreen

On napominje da i u bajkama s naših prostora ima scena nasilja, kao što su nabijanje na kolac, seča glava, čupanje ruku...

- Otac sam dve kćeri i razumem zabrinutost roditelja jer ne reaguju sva deca isto, pa bi trebalo da procene šta će im čitati.

Psiholog

TO ŠKODI DECI

Miodrag Đorđević, psiholog na odeljenju pedijatrije Doma zdravlja u Nišu, kaže da nasilni sadržaji negativno utiču na mališane:

- Knjigu ne mogu da komentarišem jer je nisam video. Međutim, nasilni sadržaji, kojih ima sve više, a posebno na internetu, negativno se mogu odraziti na psihički razvoj mališana. Roditelji bi morali da imaju uvid u ono što deca gledaju i čitaju kako bi mogli da ih usmere ka pravim vrednostima.

Milica Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja