GRAĐANI U NEDOUMICI, MINISTARSTVO DEMANTUJE: Zakon o radu ne štiti one koji odu na vojnu vežbu?
Foto: Ministarstvo Odbrane

Može li se ostati bez plate i posla

GRAĐANI U NEDOUMICI, MINISTARSTVO DEMANTUJE: Zakon o radu ne štiti one koji odu na vojnu vežbu?

Društvo -

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozorilo je da građani koji budu pozvani na vojnu vežbu mogu ostati bez zarade jer Zakon o radu ne štiti dovoljno radnike.

U saopštenju sindikata se navodi da za radnike koji su zaposleni kod privatnog poslodavca i pozivi na višednevne vojne vežbe mogu predstavljati ozbiljan problem.

foto: Zorana Jevtić

"Javio nam se veći broj zaposlenih u privatnom sektoru koji su zabrinuti da će angažovanjem na vojnim vežbama moći da ostanu bez posla, a odnosi se na one radnike koji rade po ugovoru i na privremeno - povremenim poslovima preko agencija. Oni se konkretno boje da će ih tokom petnaestodnevne vojne vežbe poslodavci zameniti drugim radnicima, neophodnim za normalno funkcionisanje njihove proizvodnje, te da će u budućnosti kod produženja ugovora gledati da ne zapošljavaju rezerviste, kako ne bi prilikom njihovog angažovanja imali problema sa sopstvenim biznisom i jurili neophodne zamene", navodi Sloga.

Sindikat ocenjuje da je strah radnika opravdan i traži od države i resornog Ministarstva da ozbiljno uzmu u razmatranje ovaj problem, budući da Zakon o radu ne štiti radnika i njegov položaj na adekvatan način, kao i da je Inspekcija rada nemoćna, budući da je pravo svakog poslodavca da zaposli koga on hoće.

foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem, tokom juna i jula biti pozivani na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima.

Ministavo odbrane: Ravnopravan položaj zaposlenih vojnih rezervista

Ministarstvo odbrane Srbije ukazalo je danas da zbog аngаžovаnjа u vojnoj službi, pripаdniku аktivne rezerve ne može prestаti rаdni odnos, niti zbog togа može biti u nerаvnoprаvnom položаju u odnosu nа ostale zaposlene. Ministarsvo odbrane oglasilo se povodom, kako je navedeno, rаzličitih tumаčenjа prаvа vojnih obveznikа.

foto: Stefan Jokić

"Zаštitа zаposlenih prilikom izvršenjа vojne obаveze u sklаdu sа zаkonskim propisimа se nije menjаlа", naveli su iz Ministarava i dodali da pripdnici rezervnog vojng sastava, ukoliko ih poslodavac otpusti nakon učešča na vojnoj vežbi, imaju pravo da o tome obaveste nadležni Centar koji ih je uputio na vežbu.

Ministaravo odbrane će u saradnji sa resornim Ministaravom rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja razmotriti predsetavke i preduzeti odgovarajuće mere.

Iz Miniistava odbrane podsećaju da, ako zakonom nije drugačije predvidjeno, poslodаvаc imа prаvo nа refundirаnje isplаćene nаknаde zаrаde ako zаposleni odsustvuje zbog vojne vežbe ili odаzivаnjа nа poziv držаvnog orgаnа. Nadokanada je obaveza nadležnog organa koji je pozvao rezervistu.

(Kurir.rs/021.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 13 epizoda: Ovo je srpska “armata”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track