ZGRAŽAVANJE SRPSKE JAVNOSTI: Preselite naciste daleko od Šumarica!
Foto: Kurir

SRPSKA JAVNOST REVOLTIRANA ZAHTEVOM NEMACA

ZGRAŽAVANJE SRPSKE JAVNOSTI: Preselite naciste daleko od Šumarica!

Društvo -

Država ne samo da ne sme da dozvoli da nemački vojnici dobiju spomenik već njihova tela treba pod hitno odneti sa mesta stradanja srpskog naroda, saglasni su sagovornici Kurira

foto: Arhiva

Zahtev članova Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima da se u parku Šumarice u Kragujevcu, gde je mučki streljano 3.000 nedužnih civila i dece, postavi obeležje za stradale nemačke vojnike, izazvalo je zgražavanje u srpskoj javnosti.

foto: Marina Lopičić

Lider radikala Vojislav Šešelj ne samo da ne misli da bi nemački vojnici trebalo da imaju spomen-obeležje već i smatra da njihova tela treba pod hitno premestiti iz Šumarica.

- Srbija bi nemačkoj vladi, zarad očuvanja dobrih odnosa, trebalo da predloži da iskopaju tela nemačkih vojnika i presele u Nemačku, a ukoliko oni to odbiju, svakako bi Srbija trebala da ih iskopa i preseli u neku zajedničku grobnicu, daleko od Šumarica - navodi Šešelj. On dodaje da nije za to da se iživljavamo nad posmrtnim ostacima, ali da njihova tela ne bi ni trebalo da se nalaze na mestu stratišta nevinih srpskih civila i dece.

Glumac Petar Božović kaže da je ovaj zahtev Nemaca siledžijski.

- Trebalo bi da imaju barem malo obzira ti koji su svojevremeno doneli zakon da se za jednog Nemca ubija 100 Srba. Naš narod ne može ni mrtve da izbroji od Prvog svetskog rata, a izgleda da bi Nemci ponovo da kroje istoriju - revoltiran je Božović.

U spomen-parku su potvrdili da su došli do saznanja da se uz granicu Srpskog starog vojničkog groblja nalaze i grobovi 72 nemačka vojnika, koji su takođe stradali u Prvom svetskom ratu.

- Spomen-park se neće baviti ovom temom, odnosno eventualno obeležavanje grobalja stradalih nemačkih vojnika u Prvom i Drugom svetskom ratu u Šumaricama je pitanje za državu. Mi nismo primili zvaničan zahtev o tome, ni od Nemačke, ni od Srbije - kaže kustos Marko Terzić.

Spomen-park „Kragujevački oktobar“ pokrenuo je inicijativu da se obeleže prave granice i postavi tabla na starom vojničkom groblju u Šumaricama, gde je, prema poslednjim dokumentovanim podacima, sahranjeno 3.200 Srba stradalih u Prvom svetskom ratu i pali u srpsko-turskim ratovima.

foto: Fonet

Matija Bećković

NAŠE ŽRTVE OSTALE BEZ POČASTI

Akademik Matija Bećković podseća da ni srpskim žrtvama ni vojnicina koji su se borili protiv okupatora nije odata počast kakvu zaslužuju.

- Nadam se da će nas Nemci naterati da obeležimo i svoje grobove - ironičan je Bećković.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track