NE MORATE DA DONOSITE IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE: Elektronski upis za studente FON
Foto: Nebojša Mandić

pionirski poduhvat FAKULTETa ORGANIZACIONIH NAUKA

NE MORATE DA DONOSITE IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE: Elektronski upis za studente FON

Društvo -

BEOGRAD - Studenti više neće morati da fizički donose Izvod iz matične knjige rođenih prilikom upisa na Fakultet organizacionih nauka, jer se taj dokument sada pribavlja elektronski u studentskoj službi, a ova praksa biće proširena i na druge obrazovne ustanove.

FON je prvi fakultet koji je, nakon dobijanja sertifikata i u saradnji sa ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samopuravu, počeo da koristi eZUP servis za pribavljanje dokumentacije za upis.

Iz ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kažu da svake godine prilikom upisa na različite nivoe obrazovanja i vaspitanja (predškolsko, osnovno, srednje, visoko) predškolci, učenici i studenti donose Izvode iz matične knjige rođenih i da u proseku oko 370 hiljada građana vadi ovaj papir.

Kako je vađenje Izvoda za svrhe upisa za građane besplatno, 60 dinara koliko košta ovaj papir plaća država, a u 2016. godini je za tu svrhu iz budžeta izdvojeno 22 miliona dinara, koji bi korišćenjem eZUP mogli da se uštede.

Dekan FON, Milija Suknović rekao je da je ovo iskorak koji će olakšati proces upisa kako studentima, tako i zaposlenima u studentskoj službi.

"FON je napravio iskorak u odnosu na ostale tako što je kandidatima omogućio jednostavniji pristup pribavljanja dokumentacije potrebne za upis. Dobili smo sertifikate da naši službenici pri upisu mogu u potpunosti da kompletiraju dokumentaciju, u ovom slučaju vezano za Izvod iz matične knjige rođenih", rekao je Suknović.

foto: Fonet

Ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je ovo dobra pokazna vežba, kako za druge fakultete tako i za sve druge ustanove u Srbiji.

"Mislim da ovo čini lepe i ozbiljne uštede, ne samo što je lagodnost da se pri upisu ne gubi vreme na jurenje papira, nego je i olakšan ceo proces pa ćemo gledati da ovo primenimo na svim nivoima obrazovanja od predškolskog do visokog", naveo je Šarčević.

On je rekao da ministarstvo prosvete ima i svoje nezavisne modele vezane za e-prosvetu kao što je prjekat elektronskih dnevnika za 200 škola.

"Mnoge škole imaju neke lične početne projekte, ali radimo centralizovano tako da će biti u narednom periodu lakše i roditeljima da imaju saznanje šta se dešava, kako deca napreduju, nastavnicima da saznaju kada deca nešto propuste i ministarstvu i onima koji evaluiraju njihov rad i programe da znaju gde je propust gde moramo pojačati obuku nekih ljudi", objasnio je Šarčević.

Informacioni sistem eZUP je od 1. juna u produkciji na portalu eUprava, a eZUP omogućava svim organima uprave da elektronski pristupaju podacima iz šest velikih baza podataka (matične knjige, registar MUP-a, evidencija nezaposlenih lica, centralni registar socijalnih osiguranja, matična evidencija fonda PIO i registri Poreske uprave).

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Nebojša Mandić, Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track