EVO KAKO NAJBEZBEDNIJE DA STIGNETE DO MORA: Česte pauze i nemojte se nervirati
Foto: Printscreen YT

Sezona

EVO KAKO NAJBEZBEDNIJE DA STIGNETE DO MORA: Česte pauze i nemojte se nervirati

Društvo -

Ukoliko želite da izbegnete gužve na granici između Makedonije i Grčke, možete ići preko Bugarske, a poželjno je da putujete danju i odmarate se 15 minuta na svaka dva sata

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a različite nepredviđene okolnosti mogu da vam unište put do dugoočekivanog letovanja. Stručnjaci s kojima smo razgovarali pripremili su niz korisnih saveta kako da vam putovanje prođe u što boljem redu.

Na graničnom prelazu Bogorodica-Evzoni u subotu je između 10.000 i 15.000 ljudi čekalo oko tri sata na ulazak u Grčku, a usled nervoze došlo je čak i do incidenta među nekim vozačima. Situacija na ovom graničnom prelazu juče se stabilizovala, a na ulazak u Grčku čekalo se po pola sata, preneli su lokalni mediji.

Iz Auto-moto saveza Srbije ipak podsećaju da vozači do Grčke mogu ići i alternativnim pravcem, preko Bugarske.

Cena i udobnost

- Drugi alternativni pravac do Grčke mogao bi da bude i granični prelaz Dorjan ili put preko Bugarske. Ukoliko krenu iz Beograda, najbolje bi bilo da idu do Dimitrovgrada, na granični prelaz Gradina. Na nekim deonicama je put lošijeg kvaliteta, ipak nema razloga da se Makedonija zaobilazi - kažu iz AMSS. Kurir je nedavno pisao da ćete do Egejskog mora brže stići kroz Makedoniju, gde su gorivo i putarine jeftinije, ali bi ruta kroz Bugarsku mogla biti udobnija za vožnju zbog manjih gužvi.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović apeluje da bez obzira na to koju rutu izabrali, obavezno svi putnici vezuju pojas, kao i da se izbegava vožnja noću.

foto: Infografika

Vozite danju

- Najbolje je voziti danju, većina vozila ima klima-uređaje i nema razloga da se putuje noću. Usled nepredviđenih okolnosti ili kvara na vozilu, lakše ćete se snaći danju. Ako baš padne noć pre nego što stignete na odredište, bilo bi dobro da prenoćite negde i vožnju nastavite ujutru - savetuje Okanović.

On ističe da prilikom prvog znaka umora treba odmah napraviti pauzu.

- Kafa i energetska pića mogu samo privremeno da vam pomognu. Poželjno bi bilo praviti pauze od minimum 15 minuta na svaka dva sata. Psihički se pripremite na gužve na naplatnim rampama i graničnim prelazima, nemojte se nervirati. Ako želite da izbegnete gužve, idite na manje opterećene granične prelaze - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, najmanje pet minuta pre završetka vožnje treba isključiti klimu i pojačati ventilaciju kako bi se putnici navikli na spoljnu temperaturu i kako bi se sprečilo razvijanje mikroorganizama u klima-sistemu.

Kurir/Mina Branković

SPREČITE MUČNINU I DOSADU

Ukoliko putujete s malom decom ili bebom, poželjno je da često pravite pauze kako biste provetrili auto, nahranili i prepovili bebu. Važno je da dete sedi u svojoj stolici koja je dobro fiksirana za zadnje sedište automobila, a ako je dete veće, onda obavezno treba da bude vezano pojasom. Najveći problem tokom dužih vožnji mogu biti mučnina i dosada. Da to izbegnete, deci dajte hranu bogatu ugljenim hidratima, hleb, tost, grisine, takođe banane mogu biti dobro osveženje. Tokom puta, bolje je deci davati vodu, a izbegavati mleko i sokove. Kako biste ih animirali, obavezno spakujte i igračke, bojanke, a poželjno je poneti njihov omiljeni disk s muzikom.

ČINJENICE / KORISNI SAVETI

Pre polaska proveriti ispravnost vozila

Izbegavati polazak na putovanje u vreme najvećih saobraćajnih gužvi (petak po podne, subota ujutro i nedelja po podne)

Ne putujte noću

Informišite se o vremenskim prilikama i stanju na putevima, kao i o alternativnim pravcima

Poneti bezalkoholna osvežavajuća pića

Obavezno je vezati pojas na svim sedištima u vozilu

Poštujte ograničenja brzine kretanja

Izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutro i uveče po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i čeka se bar pola sata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track