MALINARI KOD PREMIJERKE: Ana Brnabić na sastanku u Vladi Srbije podržala njihove zahteve
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Niska otkupna cena

MALINARI KOD PREMIJERKE: Ana Brnabić na sastanku u Vladi Srbije podržala njihove zahteve

Društvo -

BEOGRAD - Predstavnici proizvođača maline izjavili su danas da je premijerka Ana Brnabić na sastanku u Vladi Srbije podržala njihove zahteve i da će biti formirana radna grupa sa ciljem da u narednih nedelju dana ispita kako se formira cena maline u evropskim, konkurentnim, zemljama. Kako su rekli, premijerka je predložila da se do četvrtka ispita tržište malina u Evropi, ali i da se utvrdi da li u Srbiji postoji monopol otkupljivača.

Predsednik asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je zadovoljan ishodom sastanka sa premijerkom Brnabić i predstavnicima hladnjačara s obzirom na to da je došlo do ''blagog pomeranja''.

''Hladnjačari su tvrdili jedno, a mi drugo, kao i uvek, ali je došlo do blagog pomeranja i očekujem da ćemo do četvrtka sledeće nedelje imati i konkretne rezultate po pitanju cene'', rekao je Radović.

Kako kaže, najvažnije je da bude formirana akontna cena maline na teritoriji cele Srbije.

On je dodao da će u četvrtak biti nastavljen dijalog i obijasnio da je akontna cena ona cena ispod koje u otkupu ne može da se ide od prvog do poslednjeg dana.

Radović je podsetio da je to udruženje tražilo da prosečna cena bude 1,83 evra ili 200 dinara, ali da će radna grupa ispitati koja je cena maline u Poljskoj, kao i da će se uzeti u obzir i veći kvalitet naše maline.

Prema njegovim rečima, u Poljsku će otputovati predstavnici malinara, kao i ministarstava poljoprivrede i trgovine. "Tako da ćemo znati za nedelju dana da li će ta cena biti 200, 250 ili 180 dinara'', rekao je Radović.

On je naglasio da je premijerka ''u suštini podržala stavove poljoprivrednih proizvođača i stala iza te priče''.

Radović je pres sastanka ponovio je da malinari traže veću otkupnu cenu malina, koja bi trebalo da bude oko 200 dinara za kilogram. U ovom trenutku cena maline uglavnom iznosi između 100 i 125 dinara, a u pojedinim slučajevima oko 150 dinara.

Radović je rekao da od države očekuju pomoć da se nađu kupci u inostranstvu koji će platiti traženu cenu maline i ispita ko od vlasnika hladnjača koje otkupljuju to voće u Srbiji diktira nisku cenu i sprečava da se podigne.

foto: AP

"Neki manji otkupljivači koji su spremni da plate tražene cene kažu da ne smeju da je podignu što ukazuje da postoji monopol", rekao je Radović.

Dodao je da je malina u svetu podbacila u rodu zbog raznih vremenskih nepogoda, kao i u Srbiji, i da je nema previše na tržištu pa nije logično da je cena niža nego prošle godine kada je bila veća ponuda.

Ta činjenica, prema njegovim rečima, potvrdjuje da neko diktira niske cene jer želi ekstremnu zaradu.

Radović je rekao da od Komisije za zaštitu konkurencije očekuje da što brže može utvrdi ko to čini.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Filip Plavčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja