ORBOVIĆ: Radnici Fijata ljuti i revoltirani, niko ih nije udostojio ni razgovora
Foto: Beta/Nenad Petrović

"krši se zakon i ono što je potpisano"

ORBOVIĆ: Radnici Fijata ljuti i revoltirani, niko ih nije udostojio ni razgovora

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da je situacija u kragujevačkom "Fijatu" teška, da su radnici ljuti i revoltirani, a da ih niko od poslovodstva kompanije "nije udostojio razgovora".

Orbović je rekao da je stav rukovodstva "Fijata" u Kragujevcu da oni ne pregovaraju sa štrajkačima dok su u štrajku.

Kako je precizirao, zakonska regulativa je takva da su obe strane dužne da uđu u pregovore, a da u kolektivnom ugovoru piše da je u roku od pet dana od početka štrajka "Fijat" dužan da uđe u pregovore.

foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevac

"Očito da 'Fijat' krši zakon i ono što je potpisano", istakao je Orbović navodeći da su radnici vrlo revoltirani, nervozni, nesigurni i traže da se pregovori vode za vreme štrajka.

Prema njegovm rečima, uslovi rada su vema teški, plate niske, ljudi rade na nekoliko radnih mesta.

"To je nedopustivo. Država dotira 'Fijat' velikim parama i sve plate koje se isplate su iz određenih dotacija", kazao je Orbović.

On je naveo da Vlada Srbije u ovoj situaciji može da bude neko ko će da pokazuje dobru volju da pomogne jer je, kako je ocenio, ovo pitanje između poslodavca i sindikata u firmi.

foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevc

"Uloga vlade je da, uz poverenje prema državi, štrajkači prekinu štrajk jer je to sada pitanje višeg interesa", dodao je on.

Premijerka Ana Brnabić apelovala je juče na radnike Fijata da prekinu sa štrajkom, i garantovala da će u roku od sat kad tu odluku donesu, sesti za pregovarački sto - zajedno s poslodavcima, resornim ministrima i njom, kako bi razgovarali o kolektivnim ugovorima za naredne tri godine.

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija juče su prihvatili odluku dva fabrička sindikata, Samostalnog i "Nezavisnosti", da ne prekinu štrajk i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je novinarima u Kragujevcu posle sastanka sa radnicima druge smene da radnici neće prekinuti štrajk dok od poslodavca ne dobiju ponudu za četiri zahteva, koja bi odgovarala štrajkačima.

(Kurir.rs/Beta/RTS/Foto: Savez samostalnih sindikata Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) Štrajk u FIAT-u se nastavlja do ispunjenja zahteva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja