ISPOVEST BRITANSKOG AMBASADORA U JUGOSLAVIJI Milošević mi je priznao: Bio sam glupa, tvrdoglava budala!
Foto: Profimedia

EKSKLUZIVNO

ISPOVEST BRITANSKOG AMBASADORA U JUGOSLAVIJI Milošević mi je priznao: Bio sam glupa, tvrdoglava budala!

Društvo -

Nekadašnji britanski diplomata svedoči da je Milošević u isto vreme bio i piroman i vatrogasac. Otkriva o čemu je razgovarao s Mladićem, Karadžićem, Dobricom Ćosićem, Vukom Draškovićem...

Sećanja Ajvora Robertsa, britanskog ambasadora (najpre otpravnika poslova) u Beogradu od 1994. do 1997. godine, na bezmalo četiri godine provedene u turbulentnoj Srbiji prepričavaju se kako na najvišim mestima tako i među „običnim“ ljudima širom sveta. I to s razlogom, jer zaista verno odslikavaju Srbiju i krnju Jugoslaviju devedesetih godina i njene ključne političke aktere.

Robertsovi susreti sa Slobodanom Miloševićem, Vukom Draškovićem, Milanom Milutinovićem, Dobricom Ćosićem, Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem više su nego verno svedočanstvo o jednom vremenu o kojem još ni istorija nije dala svoj konačan sud. Zato ga treba čitati pažljivo, jer nam i te kako može pomoći da bolje shvatimo ono što nam se dešavalo zloglasnih devedesetih, koje ovaj ugledni britanski diplomata opisuje kao „najtežu deceniju srpske istorije od 14. veka“.

VREME NAJVEĆE DEPRESIJE

Roberts je karijerni diplomata i u britanskoj diplomatskoj službi radio je od 1968. do 2006. Osim u Jugoslaviji, kao ambasador Velike Britanije bio je i u Rimu i Dablinu, a službovao je i u Libanu, Parizu, Luksemburgu, Kanberi, Vanuatuu i Madridu. Od 2006. je predsednik Triniti koledža.

Ajvor Roberts, foto: Privatna Arhiva

U Beograd je, početkom 1994. godine, stigao u nimalo sjajnom trenutku - ugled Srbije u svetu je veoma loš, Jugoslavija je pod teretom međunarodnih sankcija, predsednik Slobodan Milošević ima ogromnu moć, narod je potpuno osiromašen... Uz to, rat u Bosni još nije završen, a i situacija na Kosovu se svakim danom dodatno komplikovala.

U razgovoru za Njuzvik, Roberts danas ocenjuje da je to bilo vreme najveće depresije.

„Ulice su bile prazne. Nije bilo goriva, pa je funkcionisala tek polovina javnog prevoza, hiperinflacija je dostigla apsurdan nivo...CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO9:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dižu se radnici, gladuju do ispunjena zahteva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track