MUZIČKI DINAR DIŽE CENE SLAVLJA: Evo zašto su svadbe u Srbiji sve skuplje!
Foto: Profimedia

VESELO NA SVIM POLJIMA

MUZIČKI DINAR DIŽE CENE SLAVLJA: Evo zašto su svadbe u Srbiji sve skuplje!

Društvo -

Sve strože poštovanje pravila kada su u pitanju javni muzički nastupi dodatno će povećati ceh za svadbu za mladence - pojedini lokali traže i novac za autorsku naknadu korišćenja muzike, što bi za veselje od oko 250 ljudi koštalo 9.000 dinara.

Neprijatno iznenađenje dočekalo je buduću mladu koja nije računala na još jedan trošak za svoje slavlje.

"Pre neki dan otišla sam sa verenikom da rezervišemo salu za svadbu. Gazda nam je prvo predložio da uzmemo restoranski bend, ali kada smo rekli da smo se već odlučili za jedan bend, rekao nam je da onda moramo dodatno da platimo nekakvu naknadu za autorsko delo", priča buduća mlada koja je želela da ostane anonimna.

Naime, za sve objekte gde se koristi muzika zakonska obaveza je plaćanje autorske naknade koju određuje Organizacija muzičkih autora Srbije “Sokoj”.

"Zakonska obaveza je da se za svako korišćenje muzike na javnom mestu, a pod javnim mestom se podrazumeva svaki prostor van privatnog okruženja, mora platiti autorska naknada. Kada je u pitanju korišćenje muzike na svadbama, za koju se mora platiti autorska naknada, “Sokoj” zaključuje ugovor sa vlasnikom ili zakupcem prostora u kojem se organizuje svadba", objasnili su Organizacije muzičkih autora Srbije.

foto: Profimedia

Autorska naknada se za sve vrste korišćenja muzike obračunava se prema tarifi “Sokoja” iz 2012. godine, koja je zasnovana na kapacitetu objekta, obračunava se ili prema broju stolica ili prema broju posetilaca. Tako se za organizaciju svadbi plaća naknada u iznosu od deset bodova po posetiocu. Svaki bod ima vrednost od devet dinara.

Da ne bi došlo do zloupotrebe i povrede autorskih prava, tu su terenski zastupnici “Sokoja”.

Oni obaveštavaju vlasnike javnih prostora i objekata o njihovoj obavezi plaćanja naknade za korišćenje “sokojevskog” repertoara. U taj repertoar, pored domaćih dela, spada i repertoar strane muzike koji “Sokoj” štiti na osnovu ugovora sa inostranim autorskim društvima.

"Ukoliko se utvrdi da vlasnik prostora nije platio autorsku naknadu, šalju mu se pisma opomene, zatim pismo pred utuženje. „Sokoj“ čini sve da ne dođe do sudskog postupka", rekli su iz ove organizacije.

Ipak, može se reći da praksa poštovanja ove tarife nije ujednačena.

"Dosad našim mladencima niko nije zahtevao plaćanje te naknade. Bilo je slučajeva da je gazda sale tražio da donesemo licence na uvid i imamo ih kod sebe za slučaj da dođe inspekcija" - kaže menadžer jednog od poznatijih bendova za privatne proslave.

Muzičari sa licencom i ugovorom

Vlasnik objekta u kojem se organizuje proslava, dužan je da vidi da li muzičari koji nastupaju u njegovom lokalu imaju licencu za rad. Od 1. avgusta važi i novina po kojoj mladenci sklapaju i ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture. On mora da sadrži tačnu cenu nastupa, minimalna visina honorara je 1.200 dinara po muzičaru, kako se navodi Zakonom o radu.

(Kurir.rs, Blic, Andriana Janković, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Brankica Sebastijanović: Ne bih se udala u venčanici (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track