ODLAZAK BIVŠEG DIREKTORA GENEKSA: Preminuo Milorad Miki Savićević
Foto: Aleksandar Jovanović

IN MEMORIAM: U BEOGRADU U 82. GODINI

ODLAZAK BIVŠEG DIREKTORA GENEKSA: Preminuo Milorad Miki Savićević

Društvo -

Milorad Miki Savićević, dugogodišnji direktor jugoslovenskog trgovinskog giganta „Geneks“, preminuo je u 82. godini.

Savićević je bio jedan od najpoznatijih i najuspešnijih menadžera bivše Jugoslavije, iz vremena kad se funkcija menadžera nije tako zvala. Bio je na funkciji direktora „Geneksa“ od 1970. do 1990, a zatim i posle oktobarskih promena 2000. godine.

Radni vek je još kao student počeo u toj firmi 1956. godine. Smenjen je prvo 1991, pod pritiskom tadašnjeg režima, a zatim i 2006.

Kako je tada govorio, „nasilno je poslat u penziju“, a godinu kasnije i uhapšen zbog sumnji u malverzacije i zloupotrebe od 24,5 miliona evra.

Savićević je tada bio direktor kompanije „Internacional CG“, koja je bila naslednica „Geneksa“ i u čijem su vlasništvu bili hoteli „Interkontinental“, „Grand“, apartmani „Konaci“ i druga vredna imovina. Pre hapšenja je govorio da „neće odustati od Geneksa“, a opirao se strategiji tadašnje vlade Srbije za privatizaciju jedne od najvećih firmi u Jugoslaviji.

„Geneks“ je osnovan 1952. godine, kad je počeo da razvija spoljnotrgovinske odnose uglavnom sa zapadnim zemljama, a Savićević je na čelo kompanije stigao kad je već postala državni gigant. Savićević je bio i na čelu „Zastava grupe“.

Informacija o njegovoj smrti objavljena je u čituljama u Politici, a sahrana će biti održana u sredu na Novom groblju u Beogradu.

Kurir / E.K.

Foto: Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track