NUNS OZBILJNO ZABRINUT ZBOG GAŠENJA NJUZVIKA: Medijsko tržište u Srbiji kontroliše politika!
Foto: Newsweek

NUNS OZBILJNO ZABRINUT ZBOG GAŠENJA NJUZVIKA: Medijsko tržište u Srbiji kontroliše politika!

Društvo -

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas u saopštenju izražava žaljenje i ozbiljnu zabrinutost zbog gašenja magazina Njuzvik Srbija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije žali zbog gašenja časopisa koji je profesionalnom uređivačkom politikom i raznovrsnim sadržajem, posebno obradom specifičnih nekomercijalnih tema od javnog značaja zauzimao posebnu poziciju u srpskoj galaksije štampe, objašnjava se u saopštenju.

Takođe, NUNS je zabrinut zbog obrazloženja izdavača Njuzvika, Adrija Medija grupe (AMG), u kojem se tvrdi da je prestanak izlaženja tog magazina posledica "progona" ove medijske kompanije po nalogu vlasti i predsednika Republike.

"Ne ulazeći u opravdanost pomenutih tvrdnji AMG", NUNS smatra da je medijsko tržište u Srbiji politički kontrolisano i da u praksi nisu zaživela zakonom propisana pravila i mehanizmi koji bi trebalo da obezbede punu slobodu medija.

Suprotno tržišnoj logici, funkcionisanje i opstanak medija neposredno zavise od političke volje i moći, što direktno ugrožava njihovu civilizacijsku ulogu i misiju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva, ukazuje NUNS.

(Kurir.rs/Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI SKANDALOZNI SNIMCI VUČIĆEVE CENZURE! POSRAMLJENI RADNICI PRIZNAJU DA IM ŠEFOVI NAREĐUJU DA KRIJU KURIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track