(FOTO) VISOKE TEMPERATURE OTKRILE ISTORIJSKE ZNAMENITOSTI: Zbog niskog vodostaja Velike Morave, vidljivi ostaci mostova iz turskog doba
Ostaci turskih mostova na Velikoj Moravi, Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Foto: Tanjug/Dušan Aničić, 8.6.2017

zanimljivo

(FOTO) VISOKE TEMPERATURE OTKRILE ISTORIJSKE ZNAMENITOSTI: Zbog niskog vodostaja Velike Morave, vidljivi ostaci mostova iz turskog doba

Društvo -

Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura, mnogo je opao i vodostaj Velike Morave celim njenim tokom, a kod Ćuprije su zahvaljujući tome otkriveni ostaci starih mostova iz doba Turaka.

Ispod mosta kojim se, iz pravca Jagodine regionalnim putem, ulazi u Ćupriju, vodostaj je toliko nizak da su izronili stari drveni stupovi mostova pravljenih u vreme Turaka.Čini se da se reka tu može pregaziti.

Prema današnjim podacima RHMZ, vodostaj Velike Morave je veoma nizak celom njenom dužinom.

Ostaci turskih mostova na Velikoj Moravi, Foto: Tanjug/Dušan Aničić, foto: Tanjug/Dušan Aničić, 8.6.2017

U Varvarinu je minus 157 centimetara, kod Ćuprije, meri se na mostu, minus 114, u Bagrdanu kod Jagodine minus 24 centimatra a u Ljubičevu kod Požarevca, minus čaka 350 stepeni.

U Ćupriji je temperatura 39 stepeni, malo je ljudi na ulicama, a retki prolaznici Moravskim parkom, stazom na samoj desnoj obali reke, žure da se osveze na ponekoj, retkoj, česmi uz reku ili fontani.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: Upoznajte Zemun i Istorijski muzej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track