ZONA 9 MERKALIJEVE SKALE: Bude li snažnog zemljotresa, ovaj grad u Srbiji nalazi se na najopasnijem mestu
Foto: AP/Ilustracija

seizmička crna tačka

ZONA 9 MERKALIJEVE SKALE: Bude li snažnog zemljotresa, ovaj grad u Srbiji nalazi se na najopasnijem mestu

Društvo -

BEOGRAD - Zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević posle zemljotresa magnitude 3,6 stepeni po Rihteru koji je u sredu pogodio okolinu Pančeva i Vršca kaže da nije neobično da se zemljotresi dogode na području na kojem je neko vreme bila takozvana seizmička tišina, ali ističe da nema razloga za brigu.

Kada je reč o potresu u Pančevu sa onima koji su pogodili Rijeku pre dva dana, Dragičević za list kaže da je u pitanju samo vremensko podudaranje.

foto: AP/Ilustracija

"Ljudi se uglavnom nama obraćaju iz straha kada vide slike zemljotresa u Kini, Turskoj... , međutim u isto vreme može da se dešava i stotinak zemljotresa na planeti. Građane onda interesuje predviđanje, ali ističem da se od zemljotresa može zaštititi samo prevencijom, odnosno prostornim planiranjem i zaštitom od zemljotresa objekta prilikom gradnje", objašnjava Dragičević.

Zemljotres koji se dogodio preksinoć u 23.17 sati, osetio se na nekih desetak sekundi u okolini Pančeva, ali i u Beogradu.

Epicentar zemljotresa bio je na području Deliblatske peščare, u blizini Vršca, na oko 20 kilometara od Pančeva, kažu iz Republičkog seizmološkog zavoda.

foto: Reuters/Ilustracija

"Zemljotres je imao magnitudu 3,6 Rihtera što bi odgovaralo intezitetu 5 do 6 stepeni Merkalijeve skale i on nije mogao da izazove nikakva materijalna oštećenja", kaže Dragičević.

U samom epicentru čula se, kako kaže, tutnjava, a ovaj zemljotres "čulno se osetio" i na Karaburmi, u Beogradu.

Samo dan ranije zemljotres je pogodio isti region.

"U utorak u 10.30 ujutru je na istom području izmeren zemljotres od 1,7 jedinica Rihtera, ali on nije mogao čulno da se oseti već samo instrumentima. U istom regionu slabiji zemljotresi zabeleženi su i prethodnih godina. Pre dve godine dogodio se zemljotres od 1,6 Rihtera, a prethodno i 2013. i 2011.", dodaje Dragičević.

Dragičević kaže da se centralna Srbija nalazi u zoni gde su zemljotresi 8-9 stepeni na Merkalijevoj skali. Ovaj region zauzima 53 odsto prostora Srbije, a obuhvata Kraljevo, Novi Pazar...

foto: Aleksandar Jovanović

"Jagodina spada među samo 5 odsto lokacija koje se nalaze u zoni 9 na Merkalijevoj skali. Ovi gradovi nalaze se u nepovoljnim dolinama južne i zapadne Morave i najave za njih su teško uočljive", objašnjava Dragičević.

foto: Aleksandar Jovanović

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SVE SE RUŠI I RASTURA! Snimak sa vrha solitera dok ga trese SNAŽAN ZEMLJOTRES!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track