ČEDOMIR ANTIĆ ĆE TUŽITI AVIO-PREVOZNIKA: „Er Srbija“ morala da primi autističnog dečaka!
Foto: Shutterstock, Fonet

NE ODUSTAJE

ČEDOMIR ANTIĆ ĆE TUŽITI AVIO-PREVOZNIKA: „Er Srbija“ morala da primi autističnog dečaka!

Društvo -

Posebnu kontroverzu izazvalo je to što je vanredni inspekcijski nadzor izvršio Danilo Đukić, koji je od 2006. do 2011. bio zaposlen u „Jatu“

Srpska nacionalna avio-kompanija „Er Srbija“, koja je jedanaestogodišnjem autističnom dečaku Vidu, sinu istoričara Čedomira Antića, zabranila da putuje njihovim avionom, morala je da ga ukrca na prvi sledeći let, tvrdi stručnjak iz češkog avio-prevoznika.

- To je regulisano uredbom Evropske komisije iz 2006. godine. Ukoliko putniku iz nekog razloga posada leta ne odobri ukrcavanje u avion, naravno da i taj putnik ima svoja prava. Avio-kompanija mu u tom slučaju, ukoliko su prestali razlozi zbog kojih mu nije odobren let, mora da obezbedi sledeći u prvom narednom terminu - objasnio je Danijel Šabik iz češke avio-kompanije CSA.

„Er Srbija“ to u ovom slučaju nije učinila, a otac dečaka Čedomir Antić tvrdi da je time što je dečaku bio zabranjen let i pre lekarskog pregleda prekršen i međunarodni dogovor, takozvani grand operation manual.

Posebnu kontroverzu u ovom slučaju izazvala je i činjenica da je vanredni inspekcijski nadzor u ime Direktorata civilnog vazduhoplovstva, koji je utvrdio da „Er Srbija“ u ovom incidentu nije prekršila protokol, obavio inspektor Danilo Đukić, koji je od 2006. do 2011. godine bio zaposlen upravo u „Jatu“, koji je preteča sadašnjeg nacionalnog avio-prevoznika. Kako nezvanično saznajemo, Đukić je odmah posle ovog slučaja uzeo odmor.

- Iz krugova bliskih i Direktoratu i „Er Srbiji“ čuo sam da će oni uraditi sve samo da pokriju sebe. Očekivao sam ozbiljniji pristup celom ovom slučaju. Javno pitam da li je inspektor Danijel Đukić bio zaposlen u „Jatu“? Ko je ta osoba? Imam osećaj da je na delu princip „kadija te tuži, kadija ti sudi“. Ovde se radi o ljudskoj pristojnosti i istrajaću do kraja u ovom slučaju - kaže Čedomir Antić, koji je najavio tužbu protiv avio-kompanije.

„Er Srbija“ je početkom avgusta zabranila autističnom dečaku da se ukrca na let Beograd-Tivat, procenivši da predstavlja opasnost po bezbednost leta i drugih putnika, s opravdanjem da je dete bilo agresivno.

Kriza nemačkog avio-prevoznika

„ETIHAD“ ODUSTAO OD „ER BERLINA“

Drugi najveći nemački avio-prevoznik, „Er Berlin“, podneo je zahtev za stečaj pošto je njegov glavni akcionar, kompanija „Etihad“ iz Abu Dabija, koji je i vlasnik 49 odsto kapitala Er Srbije, saopštio da ga više neće finansirati.

Nemačka avio-kompanija je navela u saopštenju da je došla do zaključka, nakon što je „Etihad“ povukao sredstva, „da za ‚Er Berlin‘ više nema pozitivne putanje u perspektivi“, preneli su mediji.

Kurir / J. Pronić

Foto: Shutterstock, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Cifra da glava zaboli! Pogledajte vrednost srpske imovine na Kosovu koju je Priština otela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja