UNIVERZITET U BEOGRADU JEDAN OD STUBOVA NAŠEG DRUŠTVA: Zorana Mihajlović čestitala Bumbašireviću zbog pozicije BU na Šangajskoj listi
Foto: Marina Lopičić

zadržano prošlogodišnje mesto

UNIVERZITET U BEOGRADU JEDAN OD STUBOVA NAŠEG DRUŠTVA: Zorana Mihajlović čestitala Bumbašireviću zbog pozicije BU na Šangajskoj listi

Društvo -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je danas rektoru Univerziteta u Beogradu Vladimiru Bumbašireviću što je taj univerzitet svrstan medju najboljih 300 svetskih univerziteta na Šangajskoj listi.

Ona je ocenila da je zadržavanje prošlogodišnje pozicije Srbije na Šangajskoj listi pokazatelj da u Srbiji postoje kvalitetni nastavnici i kompetentni naučnici i da Univerzitet vodi računa o kvalitetu i napretku "svog podmlatka".

"Univerzitet u Beogradu je jedan od stubova našeg društva, središte naučnog, obrazovnog i kulturnog života zemlje i stoga verujem da će se u nauku ulagati još više i tako nastaviti dalje jačanje visokoškolskih ustanova", navela je Mihajlović.

foto: Zorana Jevtić

Šangajska lista objavljuje se od 2003. godine i uzima u obzir šest kriterijuma kako bi se napravila razlika medju 500 univerziteta od 1.200 koliko je registrovano u svetu, a medju kriterijumima su i broj dobitnika Nobelove nagrade medju bivšim studentima, broj istraživača koji se najviše pominju u svojim disciplinama i broj objavljenih radova u časopisima Sajens (Science) i Nejčer (Nature).

Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi prvi put našao 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmedju 401. i 500. mesta, a ove godine zadržao je prošlogodišnju poziciju i našao se izmedju 201. i 300. mesta.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Cifra da glava zaboli! Pogledajte vrednost srpske imovine na Kosovu koju je Priština otela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track