Danas je Međunarodni dan humanosti
Foto: AP

U čast onih koji rizikuju živote da pomognu drugima

Danas je Međunarodni dan humanosti

Društvo -

BEOGRAD - Širom sveta danas se obeležava Dan humanosti kako bi se skrenula pažnja na humanitarne radnike koji rizikuju svoj život da bi pomogli ljudima u nevolji.

Zarobljeni u ratovima koje nisu izazvali, milioni civila prisiljeni su da se skrivaju ili napuste svoju domovinu da bi preživeli, navele su Ujedinjene nacije (UN) povodom Međunarodnog dana humanosti, 19. avgusta.

Zdravstveni i humanitarni radnici koji rizikuju svoj život da bi pomogli ljudima koji su pogodjeni nasiljem sve su češće meta napada, navele su Ujednjene nacije, dodajući da je humanitarna pomoć često potrebna i za najrazvijenije države u svetu.

Evropska unija je navela da humanitarni radnici svakodnevno rizikuju svoj život u konfliktnim zonama, a da je više od 4.000 njih stradalo je u velikim napadima tokom protekle dve decenije.

Međunarodni dan humanosti obeležava se 19. avgusta, kada je 2003. godine izveden bombaški napad na sedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, pri čemu su poginula 22 humanitarna radnika.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na poštovanje medjunarodnog humanitarnog prava, kao i na poštovanje ljudskih prava i zaštitu civila, uključujući humanitarnih i zdravstvenih radnika.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track