SASTAVLJAJU SE SPISKOVI RODITELJA KOJI NISU VAKCINISALI DECU: Kazne od 30.000 do 150.000 dinara!
Ilustracija, Foto: Profimedia

upozorenje

SASTAVLJAJU SE SPISKOVI RODITELJA KOJI NISU VAKCINISALI DECU: Kazne od 30.000 do 150.000 dinara!

Društvo -

Predsednica Prekršajnog suda u Nišu Vera Cvjetković je agenciji Beta kazala da Dom zdravlja Niš do septembra treba da dostavi sanitarnoj inspekciji spiskove roditelja koji su odbili vakcinaciju kako bi inspektori podneli prijave.

Dodala je da je to dogovoreno na nedavno održanom sastanku predstavnika Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje sanitarne i zdravstvene inspekcije.

Navela je da prema važećim propisima lekari najpre upozoravaju roditelje, a potom ih, ukoliko i dalje ne sarađuju, prijavljuju sanitarnoj inspekciji koja podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema njenim rečima, Prekršajni sud u Nišu ove godine nije imao zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoje mališane bez opravdanog zdravstvenog razloga.

Cvjetković je podsetila da visina kazne za nevakcinisanje iznosi između 30.000 i 150.000 dinara.

Pedijatar niškog Doma zdravlja Predrag Miljković izjavio je da se u prvih šest meseci ove godine ukupan obuhvat dece po različitim tipovima vakcina u Nišu kreće od 40 do 70 odsto, izuzev obuhvata MMR vakcinom u drugoj godini života koji iznosi oko 28 odsto.

Prema Miljkovićevim rečima, u odnosu na isti period prošle godine, rezultati su bolji skoro po svim tipovima vakcina.

"Prošle godine u istom periodu ukupno je dato 13.180 doza, a ove godine 15.930 doza vakcina, što je ukupno povećanje od 20,8 odsto", istakao je Miljković.

On je rekao da u januaru ove godine uvedena praksa mesečnih analiza obuhvata dece obaveznim vakcinama na nivou Doma zdravlja Niš, a na nedavnom sastanku predstavnika Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje, sanitarne i zdravstvene inspekcije donete su mere za poboljšanje rezultata vakcinacije.

Prema njegovim rečima, analiza rada svakog pojedinačnog pedijatra u Domu zdravlja pokazuje da sa porastom broja pregleda u toku dana, pada procenat izvršenja obaveznih imunizacija.

"Predloženo je, između ostalog, da se pedijatrima omogući više vremena za preventivni rad, u okviru kojeg spada i imunizacija i da se broj pregleda u toku dana definiše na optimalan broj", rekao je Miljković i dodao da važeći pravilnik definiše da pedijatri imaju 30 pregleda dnevno, ali da se prosečan broj pregleda izabranih pedijatara u niškom Domu zdravlja kreće od 31 do 55.

Miljković je dodao da analize govore i da je obuhvat dece obaveznom vakcinacijom u celoj Srbiji opao kada je promenjena organizacija rada i kada su poslovi vakcinacije umesto posebnim službama povereni izabranim pedijatrima.

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track