Premijerka Brnabić: Populaciona politika prioritet vlade
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sednica Saveta za populacionu politiku

Premijerka Brnabić: Populaciona politika prioritet vlade

Društvo -

BEOGRAD - Populaciona politika i bolja demografska budućnost Srbije su prioritet Vlade Srbije, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić nakon konstitutivne sednica Saveta za populacionu politiku.

"Možemo da razgovaramo o rastu BDP, dovodimo investitore, smanjujemo nezaposlenost, ali ako nemamo uspeh kao Savet za populacionu politiku nemamo budućnost", rekla je Brnabić.

Jedan od tema na današnjoj sednici bila je izmene i dopune Strategije podsticanja rađanja, a formirana je ekspertska grupa koja ima rok od 90 dana da pripremi izmene i dopune Strategije.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Brnabić kaže da je Strategija dugoročna mera, ali da su predviđene i kratkoročne mere na osnovu istraživanja uskljađenosti rada i roditeljstva, koje brže treba da daju prve rezultate. Navodi da je važna puna implementacija postojećih zakona i da se mora raditi na popularizaciji zakonskih rešenja kojima se može uskladiti posao i roditeljstvo.

Kako kaže prepoznate su i manjkavosti i u kom pravcu treba da se menjaju neka zakonska rešenja. Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podnela je izveštaj o dosadašnjem radu i naglasila da je Stratigija podsticanja rađanja teorijski izvanredna, ali da nije primenjivana i da je neophodno da bude inovirana.

Preduzeti su prvi koraci sa lokalnim samoupravama da se popravi stanje populacione politike i opredeljeno je 130 miliona dinara bespovratne pomoći za projekte u 15 opština širom Srbije.

Đukić Dejanović kaže da su projekti najrazličitiji počev od nabavke 18 bicikala, za šta je novac tražila opština Šid kako bi asistenti mogli da odlaze u 18 okolnih sela i obilaze porodilje, pa do finansijske pomoći porodicama sa decom.

Radilo se i na tome da se obezbede ginekolozi za manje opštine u Srbiji, jer postojeća zakonska regulativa kaže da ginekologa mogu da imaju domovi zdravlja u lokalnim samoupravama koje imaju više od 20.000 stanovnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja