BRNABIĆEVA SUOČENA SA ŠTRAJKOM PROSVETARA: Pričaćemo sa MMF oko povećanja plata, obrazovanje je u fokusu vlade
Foto: Fonet/AP

Premijerka ne želi da govori o procentima povećanja zarade

BRNABIĆEVA SUOČENA SA ŠTRAJKOM PROSVETARA: Pričaćemo sa MMF oko povećanja plata, obrazovanje je u fokusu vlade

Društvo -

Nije potrebna eksplicitna potvrda ili odobrenje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi se povećale plate u javnom sektoru, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Dakle, nije to nešto od čega ćemo tražiti eksplicitnu potvrdu ili odobrenje MMF-a, ali želimo da prvo razgovaramo sa njima i da objasnimo naše pozicije i našu dugoročnu fiskalnu stabilnost. Mi ćemo pričati sa MMF-om, zato što želimo da ostanemo kredibilni partneri do kraja našeg aranžmana, koji ističe u februaru iduće godine", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, i prethodni predsednik vlade borio se za povećanje plata u javnom sektoru i pored toga što MMF nije gledao na to sa odobravanjem, a ministar finansija (Dušan) Vujović takođe se "jako dobro borio" da obrazloži da je budžet dovoljno stabilan da se mogu podići plate u javnom sektoru koliko se mogl u tom trenutku - prosveti četiri, pa šest odsto.

Dakle, kako kaže predsednica vlade, za povećanje plata u javnom sektoru neće se tražiti eksplicitna potvrda ili odobrenje MMF-a, ali će se prvo razgovarati sa njima, te zbog toga, Brnabić, pre razgovora sa njima, ne želi da govori o procentima povećanja zarada.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Fonet/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track