SMENJENI DIREKTOR IZ ZEMUNA: U toku je čas istine i demokratije!
Foto: Printscreen Youtube N1

miroljub mosurović

SMENJENI DIREKTOR IZ ZEMUNA: U toku je čas istine i demokratije!

Društvo -

Školska godina u Osnovnoj školi Svetozar Miletić u Zemunu nije počela jer roditelji iz protesta ne šalju decu na nastavu dok ministarstvo ne povuče odluku o smeni direktorka Miroljuba Mosurovića.

Direktor kaže da osam tačaka koje mu se stavljaju na teret nisu istinite, a da se u školi, umesto školskog, drži čas istine i demokratije.

Mosurović je rekao da je smenu doživeo kao veliko iznenađenje pred početak školske godine, a Zvezdana Čolić iz pravnog tima, koji su oformili roditelji, dodaje da je za roditelje ta smena bila veliki udarac.

Ljuba, kako ga roditelji zovu, bio je 11 godina direktor ove zemunske osnovne škole. Kaže da je prošle godine kroz školu prošlo 10 gradskih i prosvetnih inspekcija, a da nije određena nijedna mera.

foto: Printscreen Youtube N1

Za obrazloženje o njegovoj smeni, koje sadrži osam tačaka, a u kojem se između ostalog navodi da se u odeljenjima nalazi veći broj učenika od propisanih, ili da je bilo spornog zapošljavanja, Mosurović kaže da je neistinito i da se sve može proveriti za dva i po minuta, ukoliko ministar Mladen Šarčević odluči da dođe u školu i sasluša kontraargumente.

"Mislim da ministar prosvete od nekih svojih saradnika dobija pogrešne informacije, ovo su neistinite informacije", rekao je Mosurović.

On objašnjava da se apsolutno poštuje zakon o broju đaka, koji je donet 2013. godine. Nalaz o prekobrojnim odeljenjima se, kako kaže, odnosi na odeljenja iz 2012, 2011 i 2010. godine.

foto: Printscreen Youtube N1

"Mi smo imali anketu među roditeljima da li žele da rasturamo odeljenja, roditelji su rekli ne. Imamo napismeno stav roditelj", objašnjava Mosurović.

Zvezdana Čolić iz pravnog tima škole kaže da su roditelji formirali taj tim i da je svaka od osam tačaka iz obrazloženja o smeni argumentovana. Roditelji pozivaju ministra prosvete da dođe u školu i sam se uveri u to.

Smena direktora Miroljuba Mosurovića bila je najavljena i početkom godine, ali je povučena posle pretnje roditelja da će protestovati. Mosurović objašnjava da je tada bilo pola od sadašnjih zamerki, a glavna je bila prijem u radni odnos profesora geografije koji je došao kao zamena za koleginicu koja je otišla na trudničko bolovanje.

Čolić dodaje da je inspekcijski nalaz skrenuo pažnju na neke „uslovno govoreći nepravilnosti“, koje su kasnije otklonjene

foto: Printscreen Youtube N1

"Ministarstvo se posle poziva na iste okolnosti iz prethodnog nalaza, koji je rešen. Zato pravni tim škole smatra da je on nezakonit", ističe Čolić.

Ona dodaje da je Mosurović želeo da se povuče iz svega, ali da je Savet roditelja reagovao i okupio ostale roditelji koji su podržali osnivanje pravnog tima i proteste protiv smene. Podršku je dalo oko 80 odsto roditelj. Čolić kaže da preostalih 20 odsto ili nije moglo da dođe, ili su i dalje na godišnjim odmorima. Dodaje da su neki uzdržani, a neki su i otvoreno rekli da se plaše i da ne žele da reaguju.

Direktor kaže da i pored odbijanja roditelja da decu šalju na nastavu, svi zaposleni redovno dolaze na posao i da im veoma teško pada cela situacija.

"Nadležni moraju da znaju da se u školi Miletić drži čas istine i demokratije. Svima nam teško pada, ova vrsta popularnosti nikome nije trebala, sve može da se spreči i dalje", poručuje Mosurović.

On kaže da je u školu dolazila republička inspekcija koja se izvinjavala uz reči da im je naloženo da pronađu nešto. Ko im je naložio, Mosurović ne zna jer, kako kažu, nisu rekli.

Kurir.rs/N1

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NE DAMO NAŠEG LJUBU: Đaci i roditelji blokirali ulaz u zemunsku školu zbog razrešenja direktora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track