SPISKOVI ZA OTPREMNINE: Najveći višak prosvetara na jugu Srbije
Foto: Shutterstock

Strepe

SPISKOVI ZA OTPREMNINE: Najveći višak prosvetara na jugu Srbije

Društvo -

U Pčinjskom i Jablaničkom okrugu 464 prosvetna radnika su tehnološki višak, a samo na području Vranja u tom statusu je čak 67 prosvetara

Prema trenutnoj bazi podataka Ministarstva prosvete, čak 67 nastavnika sa područja Vranja proglašeno je tehnološkim viškom, dok su 464 prosvetna radnika višak u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu, upozoravaju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predsednik ovog sindikata u Vranju Dušan Mladenović objašnjava da je na spisku najviše učitelja i da težak problem prosvetara mora sistemski da se reši.

- Ministarstvo prosvete je najavilo da će tehnološki viškovi dobiti otpremnine i da će biti otpušteni. Ti ljudi znaju šta ih čeka i mi pokušavamo da nađemo rešenje da oni budu zbrinuti na drugim radnim mestima. Oni bi prihvatili i posao s nižim stepenom stručne spreme samo da bi ostali, da imaju posao - ističe Mladenović.

On napominje da je sa ovih prostora i najveći odliv stanovništva, zbog čega je sve manje dece po školama.

- Imamo veliki broj odeljenja koja se ukidaju, jer je sve manje dece. To je veliki problem, naročito na jugu Srbije. Najveći broj prosvetara koji su proglašeni tehnološkim viškom je upravo na jugu Srbije - naglašava Mladenović.

Prema njegovim rečima, nezavidan položaj prosvetara u Srbiji najbolje odslikavaju primanja u prosveti, koja su na nivou od pre desetak i više godina. Zarade su oko 18 odsto manje u odnosu na republički prosek.

U prosveti radi oko 75 odsto visokoobrazovanih, sa prosečnom zaradom od oko 41.000 dinara bez regresa i toplog obroka, jer to, kako ističu sindikalci, prosvetari već 15 godina nisu ni imali.

Kurir / T. Stamenković

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track