METEOROLOZI OTKRIVAJU UZROK NEVREMENA U SRBIJI: Za ovakve klimatske promene potrebno je da prođe 10.000 godina
Foto: Fonet/AP

METEOROLOZI OTKRIVAJU UZROK NEVREMENA U SRBIJI: Za ovakve klimatske promene potrebno je da prođe 10.000 godina

Društvo -

Svedoci smo jakih nevremena koja se nekoliko dana unazad, dešavaju širom sveta. Jedno od pitanja koje nas ovih dana kopka je da li i žitelji Srbije treba da budu zabrinuti.

Na Balkanu trenutno sve zapanjuju slike iz Zadra, koji je zbog obilnih padavina delimično potopljen. Za samo dva sata palo je više kiše nego za dva meseca. Kuće i podrumi su poplavljeni, pojedine škole su otkazale nastavu, a delovi Zadra su i bez struje.

Meteorolog, Đorđe Đurić komentariše razlog ovakvog nevremena i navodi da uzrok treba tražiti u ciklonu koji se nalazi iznad Jadrana, centralnog Mediterana.

"Razlog je ciklon koji se nalazi u polju niskog pritiska, i on donosi snažnu oblačnost sa jakom kišom i grmljavinskim olujama. U sklopu tog ciklona je jedna snažna grmljavinska oluja pogodila delove Dalmacije i potopila delove Zadra", kaže on i dodaje da su "promene vremena uobičajne za ovaj period godine, naročito u delu Jadrana gde je jak uticaj utiče Đenovskog ciklona."

"Taj ciklon trenutno utiče i na Srbiju, mi smo u tom prednjem delu, toplom, pa je zbog toga ova dva dana ovako toplo i sunčano. On prema nama "gura" veoma topao vazduh, a oko Jadrana donosi obilne padavine i zahlađenje", kaže Đurić.

Njegov kolega, meteorolog Vladimir Đurđević dodaje da su sve ove vremenske nepogode uslovljene i promenom klime.

"Klima je promenjena na celoj planeti pa i ovde kod nas. Šansa za pojavu oluja, obilnih padavina u kratkom vremenskom periodu, pojava jakih tropskih ciklona koji se dešavaju u Americi, povećana frekvencija šumskih požara kao što je bila ovog leta na Mediteranu, pa kasnije i u Kaliforniji. To su sve posledice toga što je globalna klima promenjena pa je i naša cela planeta toplija za jedan stepen. Iako ljudima deluje da jedan stepen nije puno, potrebno je čak desetak hiljada godina da bi se to desilo. Kada se priča o klimi, klima je stabilniji pojam od vremena, a ta promena od jedan stepen je presedan."

Prema njegovim rečima, nagle promene u klimatskoj temperaturi čine veće šanse za vremenske nepogode.

"Uzor treba tražiti u poslednjih 150 godina, kada je zarobno društvo proizvodilo energiju iz nafte, uglja i gasa. Kada se spaljuje gorivo, emituju se ogromne količine ugljen-dioksida koji je gas "staklene bašte". Ona jeste prirodan fenomen ali zbog povećane koncentracije ugljen-dioksida, efekat "staklene bašte" je pojačan. Tako na našoj planeti ostaje više energije nego što bi ostajalo da nema viška tog ugljen-dioksida. Zbog viška te energije i promene su intenzivnije."

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IRMA OJADILA FLORIDU! Evo kakav je haos napravio monstruozni uragan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track